Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Zal Holownia met niets achterblijven?

Gestart door Pieszyce, 11 februari 2023, 01:04

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Zal Holownia met niets achterblijven?
Er zijn geruchten in de Sejm...


Kamil Dziubka
10 februari 2023

Meer mensen verlaten mogelijk de Polen 2050 parlementaire kring, volgens Onet. Het hoofd van de kring, Hanna Gill-Piątek, was woensdag de eerste die haar partijkaart gooide. Szymon Holownia verwacht een lawine, dus versnelt hij de consolidatie met de PSL. Maar misschien heeft hij geen tijd, want het besluit om het idee van een gezamenlijke oppositielijst te laten varen heeft bij sommige activisten van de groep tot onvrede geleid.

 • Joanna Mucha, die, voordat ze onder Hołownia's hoede kwam, bijna twintig jaar lang lid was
   van het Burgerplatform, wordt het vaakst genoemd.
 • Van Holownia's entourage komen de laatste weken tegenstrijdige signalen onze kant op. Aan de
  ene kant braken ze de eenheid van de oppositie over het wetsvoorstel inzake het Hooggerechtshof.
  Aan de andere kant stelden sommigen van hen enkele besprekingen over de lijsten voor. Deze chaos
  laat zien dat het daar niet goed gaat," horen we van de PO
 • De leider van Polen 2050 zou realistisch bang zijn voor een vertrekgolf. Daarom doet hij zijn best
  om de indruk van een langzaam voortschrijdende lawine uit te wissen. Vandaag moet hij de
  "kandidaten voor kandidaten" voor de kieslijsten bekendmaken

Kiezel lawines?

"Ik heb de kracht niet voor meer tekst - sorry, maar zulke beslissingen rollen niet van me af als een eend..." - schreef gemeenteraadslid Paweł Drążczyk op Twitter gisteravond laat.

Zijn naam zegt de meeste Onet gebruikers toch niet veel. Laten we het uitleggen. Drążczyk is tot nu toe het enige raadslid van Polen 2050 in deze vergadering. Minder dan een jaar geleden verliet hij de Burger Coalitie club. Nu verlaat hij Simon Holownia.

"Ik ben het volledig eens met de verklaring van Łódź parlementslid Hanna Gill-Piątek, vandaar een soortgelijk besluit," aldus de commissaris. - zijn verklaring luidt.

Het door hem genoemde parlementslid heeft woensdag haar partijkaart weggegooid, ook al was zij hoofd van de kring van parlementsleden van Polen 2050 en tevens lid van het partijbestuur. Ze zat nog maar drie weken geleden in het bestuur.

Ze kondigde haar besluit enkele uren na een gezamenlijke persconferentie van Szymon Hołownia en Władysław Kosiniak-Kamysz aan. De mannen verklaarden dat zij een "lijst van gemeenschappelijke kwesties" begonnen op te stellen. Onder druk van journalisten gaven zij echter toe dat er andere lijsten in het verschiet lagen - de electorale.

- Ik ben blij dat Polen 2050 deze nieuwe politieke weg inslaat, maar het is niet langer mijn weg. Als het om functies gaat, zijn er soms belangrijkere dingen", verklaarde Gill-Piątek.

En ze voegde eraan toe: - "Ik ben ervan overtuigd, zoals ik meer dan eens heb benadrukt, dat bij de komende verkiezingen vooral van de kant van de democratische oppositie een sterk blok nodig is, dat in staat is de partij van Jaroslaw Kaczynski eindelijk te verslaan.

Problemen voor een lange tijd

Natuurlijk had de breuk, zoals zo vaak in het leven en de politiek, niet één enkele oorzaak. De samenwerking tussen Szymon Hołownia en het hoofd van de kring Polen 2050 is lange tijd niet voorbeeldig geweest.

Het gedrag van Holownia op de dag van de stemming over de Wet op de Hoge Raad goot de magie van bitterheid uit. De leider van Polen 2050 verbrak het oppositiepact en besloot een stemming tegen het wetsvoorstel te gelasten, ook al hadden KO, PSL en links besloten zich van stemming te onthouden.

Hanna Gill-Piątek moest dit besluit op het laatste moment vernemen. Het zou ook achter haar rug om zijn gemaakt.

In de wandelgangen van het parlement doen geruchten de ronde over een mogelijk verder vertrek. Polen 2050 heeft zes parlementsleden en één senator. De meest genoemde is Joanna Mucha, die, voordat ze onder Hołownia's hoede kwam, bijna twintig jaar lang lid was van het Burgerplatform. Ze was zelfs minister van sport van de partij.

- Joasia werd moe bij ons. Dat bleek. Bijna niemand herinnert zich meer dat ze zich kandidaat stelde voor president van de PO en verloor. Ze vertrok en hoopte dat ze in de nieuwe omgeving invloed zou hebben op de werkelijkheid. Vandaag denk ik dat ze erg gefrustreerd is. Ik wil niet zeggen dat iemand haar buitensluit, maar ik kan me moeilijk voorstellen dat ze bij ons terugkomt. Ik sluit niet uit dat ze de politiek helemaal opgeeft," vertelt een PO-politicus uit de entourage van Donald Tusk aan Onet.

Zoals we een paar maanden geleden in Onet berichtten, zou Mucha de besprekingen over een verkiezingscoalitie met de PSL torpederen. - De PSL lijkt te geloven dat electoraten optellen. Maar in sommige gevallen trekken deze kiezers af," zei ze.

Mucha zou de parlementsleden van Polen 2050 nu vertellen dat ze niet naar het Platform gaat. Bovendien is de grootste oppositiepartij niet geïnteresseerd om het op te nemen tegen degenen die onlangs haar gelederen hebben verlaten. Hetzelfde geldt voor Gill-Piątek, die in de Sejm is gekomen via de linkse lijst. Ze wordt een ongebonden parlementslid. Het is echter mogelijk dat zij uiteindelijk op de verkiezingslijsten van de KO terechtkomt. Dit is echter slechts een liedje van de toekomst.

Versnelling van de PSL

In de Sejm doet een theorie de ronde dat het vertrek van het parlementslid is ingegeven door het Platform en deel uitmaakt van een krachtmeting met Holownia's partij. Dit wordt echter ontkend door onze gesprekspartners van de PO-leiding. Hoe dan ook, maandag vertelde Donald Tusk de parlementsleden in een besloten vergadering dat het tijd was om het onderwerp van een gezamenlijke lijst te beëindigen.

Er werd besloten dat er over deze kwestie geen verder beroep zou worden ingesteld. Er wordt vandaag slecht tot zeer slecht gesproken over Holownia in de PO.

- Er zijn de laatste weken tegenstrijdige signalen uit Holownia's entourage richting ons gekomen. Enerzijds hebben ze de eenheid van de oppositie over de wet van het Hooggerechtshof doorbroken. Anderzijds stelden sommigen van hen enkele besprekingen over de lijsten voor. Deze chaos liet zien dat het daar niet goed ging," horen we in de PO.

- Sommige van Holownia's mensen huilden niet na Gill-Piątek. En dat was duidelijk. Het was geen hecht team," zegt de belangrijke linkse politicus op zijn beurt.

- "We kunnen niet gegijzeld worden door het verhaal van Nowoczesna of de Palikotbeweging," zei Holownia op TVN24 toen hem werd gevraagd naar de golf van vertrek uit die groeperingen die een einde maakten aan hun onafhankelijke bestaan.

De leider van Polen 2050 is echter bang voor een dergelijk scenario. Daarom doet hij alles om de indruk van een langzaam voortschrijdende lawine weg te nemen. Vandaag zal hij voor het busstation in Olsztyn verschijnen op een andere gezamenlijke conferentie met de voorzitter van de Poolse Volkspartij. s Avonds zal hij in Ilawa "kandidatenlijsten" presenteren.

Toch bevindt de PSL zich in de moeilijkste situatie. Tot voor kort wees Holownia de optie van een coalitie met de Volkspartij af. Hij sleepte gesprekken over het onderwerp. Na de ruzie met het Platform zijn de ratings van Polen 2050 niet veranderd - en zelfs als ze dat deden, was het naar beneden. Naar verluidt was het Holownia die Władysław Kosiniak-Kamysz als eerste belde met het idee van een gezamenlijk initiatief.

Dit betekent dat de situatie radicaal is veranderd, en dat in zeer korte tijd.

Bron: wiadomosci.onet.pl przez Kamil Dziubka    język po Polsku