Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

De Grote Poolse Meidag begint. We zullen ontspannen en veel alcohol drinken

Gestart door Pieszyce, 28 april 2024, 15:20

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


De Grote Poolse Meidag begint. We zullen ontspannen en veel alcohol drinken

27 april 2024

Het lange weekend in Polen, ook wel 1 mei genoemd, is een tijd waarin veel mensen hun vrije dagen gebruiken om te ontspannen, familie en vrienden te ontmoeten en verschillende staats- en kerkelijke feestdagen te vieren. Dit is ook een periode waarin de alcoholconsumptie in Polen toeneemt, en daardoor neemt helaas ook het aantal verkeersongevallen toe.

Meidag begint meestal met de Dag van de Arbeid op 1 mei, en in sommige jaren wordt het gecombineerd met het meiweekend en de Dag van de Grondwet op 3 mei. Dit geeft Polen de mogelijkheid om een langere vakantie te organiseren. Gedurende deze tijd zijn uitstapjes naar toeristische bestemmingen zoals bergen, meren of de zee populair. Families en vriendengroepen organiseren vaak barbecues of picknicks midden in de natuur.

Dit jaar begon echter vandaag de Grote Poolse Meidag. Het mooie weer, zelfs 27 graden Celsius, zorgt ervoor dat we massaal de hele week vertrekken. 3 dagen vakantie zijn genoeg om van 9 dagen vrij te genieten!

Naarmate de populariteit van leuke en sociale bijeenkomsten op de 1e mei toeneemt, neemt echter ook de alcoholconsumptie toe. Veel mensen besluiten alcoholische dranken te drinken tijdens ontmoetingen met vrienden of familiefeesten. Deze situatie heeft negatieve gevolgen omdat sommige weggebruikers besluiten te gaan autorijden nadat ze alcohol hebben gedronken.

Als reactie op het probleem van rijden onder invloed versterkt de Poolse politie haar controleactiviteiten tijdens het meiweekend. De politie voert talloze wegcontroles uit om dronken bestuurders van de weg te verwijderen. De Poolse wet is zeer streng ten aanzien van mensen die rijden onder invloed van alcohol. Overschrijding van de toegestane alcohollimiet in het bloed wordt niet alleen bestraft met boetes, maar ook met inbeslagname van het voertuig en de mogelijkheid tot schorsing van het rijbewijs.

Ondanks veel preventieve maatregelen blijft het probleem van rijden onder invloed nog steeds een van de grootste uitdagingen voor de verkeersveiligheid in Polen, vooral tijdens lange weekenden, wanneer het wegverkeer toeneemt. Daarom is het belangrijk om het publieke bewustzijn voortdurend te vergroten over de gevolgen van rijden onder invloed van alcohol en om een verantwoordelijke houding onder bestuurders te bevorderen.

Bron:    wiesci24.pl      jÄ™zyk po Polsku