Algemene Polen informatie - Forum over Polen - Webcams Polen

De eerste keer met uw auto naar Polen?

 
 

Reis zonder zorgen, goed voor u en uw medepassagiers.

Oszyna

Grensovergang Olszyna in 1997
Bron- Bres Ridderkerk

De eerste keer op reis met uw auto naar Polen, betekent voor de één zorgen en voor de ander een welkome afwisseling van de reizen naar andere landen. Dat laatste is het namelijk, want het is niet veel anders dan dat u met de auto naar Frankrijk of Spanje rijdt.

Lees alles wat ons team u adviseert rustig door, en bespreek het op een gezellige avond met uw reisgenoten.

Aangekomen in Polen, adviseren wij u de eerste 50 – 100 km rustig te rijden zodat u een beeld kunt krijgen hoe het verkeersgedrag in het land is. Laat u door niemand opjutten, anticipeer in het verkeer en blijf niet te ver achter uw voorganger rijden, Polen zullen u dan inhalen en telkens het gat opvullen wat u heeft laten ontstaan en dat rijdt erg onrustig. Rijdt dus zoveel mogelijk aangesloten op uw voorganger zoals u in Nederland ook gewend bent. Houdt er rekening mee, dat de Polen pittige rijders zijn en van opschieten houden. Helaas zijn er ook bij die rijden met een slok op, laat u dus niet provoceren.

De grens Forst / Olszyna zag er in 1997 uit zoals op het plaatje. Normale wachttijden van een kwartier tot een half uur en met feestdagen oplopend tot één uur en langer.

Gelukkig is dat allemaal verleden tijd en sinds Polen tot het Schengengebied behoord kunt u, zij het met aangepaste snelheid (30 km/u), de grens meestal gewoon zonder controle passeren. Houdt u wel aan de opgeven snelheden, er wordt op gecontroleerd, denk niet een ander rijdt ook hard dus waarom ik niet, u zult maar de ongelukkige zijn welke wel een bekeuring krijgt. De politie werkt vooral na de grens met laserpistolen, u ziet hen niet, maar zij u wel, houdt daar rekening mee voor uw eigen reisplezier.

Denk niet van, Oh, dat is makkelijk, dan kan ik een hoop meenemen…………zowel in Duitsland als in Polen, bestaan er de vliegende brigades, deze controleren vaak een eindje na de grens. Heeft u van iets teveel bij u, dan delen ook zij de bekeuringen uit waarvan u dacht dat ze niet meer bestonden. Wees dus voorzichtig.

Onderstaand enkele tips welke uit ervaring van het team verkregen zijn en welke wij graag met u willen delen, om u zo, zo goed mogelijk voor te bereiden op uw eerste reis naar Polen.

• Brandblusser:
In Polen bent u verplicht een brandblusser in uw auto te hebben, deze moet voor de passagiersstoel op de vloer gemonteerd zijn. Hier wordt op gecontroleerd. Het niet aanwezig zijn van een brandblusser kan u een boete opleveren.
• Geld en het gebruik:
De officiële Poolse munteenheid is de złoty (uitspraak zwoti), verdeeld in 100 groszy. Munten zijn er te krijgen in 1, 2, 5, 10, 20 en 50 groszy en munten van 1, 2, en 5 złoty. Bankbiljetten zijn er in 10, 20, 50, 100, 200 en 500 złoty. Met de laatste twee muntspeciën, maakt u één winkelier niet gelukkig, dus aanvaard ze niet als men probeert u deze tijdens het omwisselen mee te geven. Wisselen kan men in de op het oog lijkende winkeltjes met als opschrift of uithangbord “Kantor”. Wanneer er meerdere in een straat aanwezig zijn, kijk dan even wie de gunstigste koers heeft, kan namenlijk nog wel eens schelen.
Gaat u kamperen of is uw verblijf gepland in een kleinere stad of dorp, probeer dan zoveel mogelijk kleine coupures van 10 en 20 złoty te verkrijgen, niet iedere lokale middenstander heeft voldoende wisselgeld in voorraad en kan van 100 złoty teruggeven, tenzij uw aankoop bijna 100 złoty bedraagt. Daar dit voor de dagelijkse aankopen meestal niet het geval is, doet u hen een groot plezier in kleine coupures te betalen, zij zullen u er dankbaar voor zijn.
• GSM:
Het GSM netwerk in Polen is goed, Era, Idea, Orange en Plus zijn de bekendste. Wanneer uw Nederlandse GSM geschikt is voor het bellen in het buitenland zult u over het algemeen goed bereik hebben in Polen. Bij Nederlandse Prepaid toestellen is het handig om aan uw provider te vragen of u vanuit Polen ook kunt opwaarderen, via een vóór uw vertrek uit Nederland gekochte opwaardeerkaart, zo voorkomt u ongemakken. Anders is het misschien handig ervoor te zorgen dat u voldoende opgewaardeerd bent voor vertrek.
• Hoe kom ik in Polen:
Wanneer u een navigatiesysteem heeft met dekking voor Midden- en Oost Europa, zal dit geen probleem zijn, instellen en rijden maar. Wanneer dit ontbreekt, is het handig even op een route planner te kijken, uw rit uit te zoeken en uit te printen. Routeplanners zijn:
ViaMichelin
Map24
ANWB routeplanner
• Hoe laat en wanneer vertrekken:
Dat is voor ieder van ons verschillend.
Vertrek in ieder geval nooit op vrijdag, op deze dag keren veel Polen voor een kort weekend terug naar huis, naast het feit dat de rijders vaak oververmoeid zijn wat problemen kan geven, is het ook extra druk aan de grensovergangen en op de snelwegen daar naar toe.
Wanneer ‘s nachts rijden voor u geen probleem is en u bent niet aan een dag gebonden, vertrek dan of op zondag of op een doordeweekse dag. De ervaring leert, dat het prettiger is tegelijk met het vrachtverkeer op de weg te zitten, dan dat u met aspirant F1 coureurs onderweg bent, zeker als u voor de eerste keer gaat en u nog niet zo ervaren bent.
Vertrek doordeweeks kan verschillend zijn, in de zomer rond 22:00 uur en in de winter rond 24:00 uur, u kunt dan als u gewoon doorrijdt, de ochtendspits op Duitse autobahn voorblijven, tevens wordt het in de zomer rond 04:00 weer licht en in de winter rond 07:00 uur, net op het moment dat uw ogen iets vermoeid raken en dat is prettiger voor uw concentratie.
Kunt u er niet tegen om ’s nachts te rijden, schaam u niet en doe het niet.
U kunt dan eventueel overwegen om in het begin van de middag vanuit Nederland te vertrekken en in Duitsland een overnachting te maken in een van de hotels langs de autobahn.
Ook vertrek ’s morgens vroeg is geen probleem, probleem is alleen dat u dan in Duitsland in het drukke verkeer terecht komt..
• Invalide Parkeerkaart:
Voor informatie klik Hier.
• Life hammer:
Handig wanneer u in extreme situaties terecht komt, wanneer u bijvoorbeeld uw veiligheidsriemen moet doorsnijden, of als u onverhoopt te water raakt en de zijruit moet inslaan om de auto te verlaten.
Bewaar hem op een makkelijke bereikbare plaats zet hem daar zo vast dat hij gemakkelijk gepakt kan worden. Probeer nooit de voorruit in te slaan, deze is van gelaagd glas en zal alleen maar scheuren en nooit breken.
• Pechlamp:
Altijd belangrijk, niet alleen als u in het donker pech krijgt, maar ook, tenminste als u een goede koopt, een met een knipper of flash functie. Er zijn vele soorten voorhanden, koop er een met zijsteunen want door de rijwind van een passerende vrachtwagen, kan en lichte uitvoering omvallen.
• Pioneer schopje:
Dat zijn van die schopjes welke je kunt opvouwen, deze nemen weinig ruimte in, maar zijn zeer handig als u eens vast komt te zitten in de modder of in de sneeuw. Hiervoor moet u even naar de dumpzaak, of een campingartikelen winkel.
• Sleepkabel:
Zorg dat u een sleepkabel bij u heeft, het liefst een waar aan beide zijden van de kabel een veer zit, zodat de ergste schokken opgevangen worden en koop er een van voldoende dikte. liefst met een stevige H-Sluiting met borstbout.
• Telefoneren:
Wanneer u vanuit Nederland naar Polen belt geldt het volgende, vaste toestellen 0048[kengetal zonder 0 ][abonneenummer]. Mobiel +48[abonneenummer zonder 0]. Vanuit Polen gebruikt u 0031 bij vast of +31 bij mobiel. Raadzaam is, om telefoonnummers in uw mobiel op te slaan, maar dan inclusief +31 anders werken ze in het buitenland niet.
Voor Duitsland 0049 c.q. +49.
• Werkhandschoenen:
Handig is een paar werkhandschoenen bij u te hebben, zeker i n de winter. Koop geen kunststof werkhandschoenen deze zullen bij gebruik glad zijn en u geen grip geven wanneer u een moersleutel moet hanteren tijdens het verwisselen van een wiel.

Copyright © 2004 – 2013 – Polenforum.nl – All rights Reserved.

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in Your live

Copyright © 2004 - 2024 All Rights Reserved Polenforum.nl