Algemene Polen informatie - Forum over Polen - Webcams Polen

In de winter met de auto naar Polen

Goede raad voor onderweg.

WinterMet de auto in de winter naar Polen rijden is voor chauffeurs met ervaring goed te doen, zij weten waar ze op moeten letten. De minder ervaren chauffeur doet er goed aan enkele voorzorgmaatregelen te nemen. Let wel, het onderstaande zijn richtlijnen, maar zo kunt u wel een hoop problemen voorkomen.

Het allerbelangrijkste is: Pas uw rijstijl aan de weersomstandigheden aan, laat u niet opjagen.

In de wintermaanden kunnen de wegomstandigheden flink verschillen. Vooral als u tijdens uw rit, dan weer door bosrijke gebieden en dan weer door open vlaktes rijdt. Als tijdens de rit door de open vlaktes het zonnetje schijnt en u komt daarna in een bosrijk gebied, kan de temperatuur in de laatste zo maar 7 graden lager zijn en ligt gladheid op de loer, bij strenge vorst kan dit weer net andersom zijn. Niet in alle gebieden in Polen wordt met wegenzout gestrooid er zijn ook gebieden, waar waterwinning (Zdrój gebieden) het strooien van zout niet toestaat, meestal gebuikt men daar kolengruis of zand om de gladheid te bestrijden. Toch kan dooi en bevriezing weer zorgen dat er net een laagje bovenop komt te liggen. Het kan dus voorkomen dat de wegen dan niet echt schoon en slipvrij zijn. Wees hier dus op voorbereidt. Nog beter is het, een apparaat te kopen die de buitentemperatuur registreert, monteer deze volgens voorschrift.

Vanwege het zoekgemak ook hier weer alles op alfabetische volgorde.

• Accu:
Laat voor uw vertrek naar Polen de accu doormeten, bij strenge vorst verliest de accu al gauw 50% van zijn vermogen. Twijfelt u of de monteur, neem geen risico want in Polen kunnen de temperaturen ‘s nachts geheel onverwacht tot onder de dertig graden dalen.
Neem een stel goede startkabels mee:
Let op de kabeldiktes voor uw auto en vooral ook op de lengte. Kabeldiktes worden altijd opgegeven in mm² (maat voor de oppervlakte in dwarsdoorsnede, millimeters in het kwadraat, dus vierkante millimeters).
Voor benzinemotoren 12V ~ 24V (max. 5500cc) en dieselmotoren tot max. 3000cc is al gauw een dikte van 25mm² en een capaciteit van max. 350A nodig. 25 mm² heeft een diameter van 5.65 millimeter. Heeft u een zwaardere motorinhoud, koop dan daaraan aangepaste kabels, te dunne kabels kunnen heet worden tijdens het starten en zelfs smelten, zeker als de auto met een dode accu totaal niet wil. Wilt u helemaal zeker zijn, vraag het na bij uw vaste garage.
• Dekens:
Zorg in de winter voor wat extra dekens in uw auto, dit voor het geval u onverhoopt ergens komt te staan en het lang duurt voor er hulp komt die u helpt verder te rijden. Uw motor laten draaien als dit tenminste nog kan, is qua brandstofverbruik en om milieutechnische redenen geen optie, men weet immers niet hoelang de ontstane situatie zich voordoet en voor u het weet is uw laatste druppel brandstof op. Tevens is het ronduit slecht uw motor zolang stationair te laten draaien, hierdoor kan schade ontstaan.
• Duitsland – Polen en winterbanden:
Winterbanden sinds 29 november 2010 verplicht. Ondanks dat het in Nederland nog geen verplichting is, adviseren wij u toch om vóór vertrek uw auto van winterbanden te laten voorzien. Niet alleen is dat bij temperaturen beneden de plus 7 graden een stuk veiliger rijden, maar ook omdat u beter grip heeft op de met sneeuw bedekte wegen en een kortere remweg. Winterbanden zijn zachter en voorzien van meer lamellen en zorgen daardoor voor betere grip als de temperaturen dalen.
Denk niet “het zal wel meevallen”, omdat wanneer blijkt dat bij een aanrijding of slippartij u met winterbanden wel tijdig had kunnen stoppen en u heeft ze niet gemonteerd, u als buitenlander toch medeaansprakelijk zult kunnen worden gesteld. U hoeft hierbij n i e t de veroorzaker van de aanrijding of de slippartij te zijn, hoe vreemd dit ook mag klinken.
Verzekeringstechnisch zal de tegenpartij natuurlijk altijd uitbetaald worden, maar uw maatschappij kan dit theoretisch verhalen op u w eigen risico wanneer u dat bezit, plus dat er een korting kan plaatsvinden op uw bonus/malus regeling. Men gaat er in Duitsland nu eenmaal vanuit dat elke auto in de winter winterbestendig is uitgerust, dus Inclusief de verplichte winterbanden. Wees dus verstandig en voorkom een hoop problemen. Winterbanden zijn evenals kettingen ook te huur.
Hier vindt u ANWB advies over winterbanden en sneeuwkettingen in Duitsland en andere landen Daarnaast zal uw merk garage u goed en voldoende kunnen informeren dit uit opgedane ervaringen van de forumleden.
• Karton:
Als u ruimte genoeg heeft, is het handig een paar stukken stevig karton mee te nemen, welke u in de sneeuw onder uw knieën kunnen leggen wanneer u een wiel moet verwisselen.
Ook kan men er een deel van de radiateur mee afdekken, wanneer de motor niet op temperatuur komt vanwege extreme kou.
Dek n o o i t de gehele radiateur af, handig is het om een paar stukjes dun, maar stevig ijzerdraad mee te nemen, zodat u het karton kunt vastzetten.
• Koplampen en achterlichten:
U dient in Polen, zoals u waarschijnlijk op een andere pagina al gelezen heeft, altijd verplicht uw dimlicht aan te hebben, zomer en winter dus.
Maak er een gewoonte van, tijdens elke stop inclusief tankbeurt en ook voor uw vertrek, met een lap over uw koplampen en achterlichten te gaan, zij zijn zonder vuil beter zichtbaar. Dit is zowel voor uw veiligheid als voor de veiligheid van uw medeweggebruiker belangrijk. Polen strooien in bepaalde delen van Polen (Zdrój gebieden) met een soort kolengruis en voor u het weet, zijn zeker uw achterlichten niet meer zichtbaar.
• Medeweggebruikers in de winter:
Let goed op hen, u kunt zelf alles doen om veilig te rijden, zij kunnen het verpesten. Wees alert en als er een wil scheuren, laten hem gaan. Vaak kom je ze later weer tegen al dan niet in een greppel.
• Reinigen van de auto:
Wanneer u na een lange rit in Polen aankomt en de kans heeft, rijdt dan uw auto even door een wasstraat “Auto Myjnia”. Kies het duurste programma, omdat uw auto dan van boven en van onder wordt schoongespoten en voor het drogen, was aan het programma wordt toegevoegd. Zo heeft uw auto weer een tijdelijke goede bescherming. De prijzen zullen u bekent voorkomen, maar daar moet u het zeker niet om laten.
Maak geen gebruik van “Auto Myjnia Ręczna”, uw auto wordt dan met de hand gewassen en met zal hem handmatig schoon willen spuiten, wat naast het risico van mogelijke schade aan de motor en elektronica ook nog eens minder zorgvuldig kan gebeuren.
• Rubber afdichtingen en sloten:
Wilt u uzelf een dienst bewijzen, smeer dan voor u vertrekt alle rubberstrippen van uw deuren, achter- en motorklep in. Hiervoor zijn speciale stiften te koop bij uw benzineleverancier. Zo voortkomt u dat u de deur niet meer open krijgt, of erger u het rubber kapot trekt.
Laat de garage even van te voren een middel in uw sloten spuiten zodat de sloten niet bevriezen. Neem voor de zekerheid een sloten ontdooier mee van een goed merk, bewaar dat op een plaats waar u altijd bij kunt. Denk er aan sommige merken ontdooier tasten de lak van de auto aan. Ga er dus voorzichtig mee om, houdt een doek vlak onder het slot terwijl u het inspuit. Spuit er n o o i t teveel in, geef het de kans in te werken en poets wat er nog uitlekt onmiddellijk weg.
strong>• Ruiten:
Gebruik ruiten ontdooier spaarzaam, teveel is slecht voor het mileu. Spray de ruiten gelijkmatig en goed verdeelt in, laat het even rustig inwerken, de rest is werk voor de krabber. Laat de ruiten ontdooier bij terugkomst niet in de auto liggen u heeft er dan de volgende dag niets aan. Nog beter is uw voor- en achterruit af te dekken met van die schermen die men bij elke tankstation kan kopen, scheelt een hoop werk. De zijruiten laten zich immers in het algemeen gemakkelijk schoonmaken. Bewerk de binnenkant de van de ramen met een anti condensdoek en laat de lucht zolang uw op uw ruit staan tot de motor goed warm is.
Plaats wanneer u ’s nachts de auto buiten moet laten staan een kurk onder de draagarmen van de ruiterwisser en vergeet daarbij niet de wisser aan de achterkant. Dit voorkomt vastvriezen aan de ramen en het beschadigen van de rubbers.
• Ruitenwisser-vloeistof:
Wanneer u ruitenwisservloeistof koopt, let er dan goed op dat deze nog werkzaam is bij temperaturen van – 30 graden en eventueel lager. In Polen kan men deze overal kopen, zelfs bij Supermarkten en Doe het zelf winkels.
• Sneeuwkettingen:
Het gebruik van sneeuwkettingen is verplicht waar dit aangegeven staat, zeker in wintersportgebieden, ongeacht het soort banden en ook bij 4WD aandrijving. Het is gewoon verplicht, doet u het niet dan staat hier een boete op, zeker als u betrokken geraakt bij een ongeval. Houdt dus voor u vertrekt, rekening met naar welke gebied u gaat, zijn het bergen en wintersportgebieden dan zult u zeker deze borden tegenkomen. Heeft u ze niet, koop of huur ze dan voor u vertrekt.
• Pionierschopje:
Als u de checklijst goed heeft nagekeken zal deze zich al in uw auto bevinden, onmisbaar wanneer u in de sneeuw vast komt te zitten. Leden van het Polenforum team hebben er in het verleden al kennis mee gemaakt. Deze zijn goed verkrijgbaar bij dumpzaken, ook bij de ANWB en in Polen zelf, koop er twee zodat een van de passagiers u kan helpen.
• Sneeuwvrij maken van de auto:
Maak uw auto geheel sneeuwvrij. Zeer belangrijk zijn het dak, de motorkap, ruiten en de kofferdeksel. Gebruik hiervoor een zachte stoffer en vergeet ook de verlichting voor en achter niet, evenals de clingelateurlampjes aan de zijkant van uw voorscherm. Tijdens deze schoonmaakbeurt, de motor niet stationair laten draaien. Dit is slecht voor uw motor, daar de smering niet optimaal is wanneer de motor nog niet op temperatuur is.
Wanneer u weet dat het niet meer gaat sneeuwen, maak dan de auto alvast schoon. Bij lichte dooi kan zich onder de sneeuwlaag op het dak, motorkap en kofferdeksel een ijslaagje gaan vormen, deze krijgt u met de stoffer niet weg en zal alsnog tijdens het rijden bij een stop gaan schuiven met alle risico’s van dien.
Wanneer u de auto niet sneeuwvrij maakt, zal op één nog niet vooraf te bepalen moment bij het afremmen, het gehele pak op uw voorruit terecht komen met alle gevolgen die u zich maar bedenken kunt.
Tevens is het in hoge mate irritant voor achter u rijdend verkeer, wanneer zij telkens stuifsneeuw van uw vervoersmiddel op hun autoruiten krijgen, in het ergste geval kan dit een ongeval veroorzaken.
Ook zal bij constatering, de politie u aan de kant zetten en een pittige bekeuring uitdelen, u hindert immers door uw slordige gedrag het overige verkeer op een o n n o d i g e gevaarlijke manier.
• Starten en wegrijden:
Rijdt rustig weg en laat de motor op een rustige manier op temperatuur komen.
Bij gladheid en sneeuw, is het wijsheid weg te rijden in de 2e versnelling, op deze manier wordt het koppel naar de wielen beter bediend en zullen deze meer grip hebben. Rijdt vooral bedaart, niet te dicht op uw voorganger, let goed op de weg en laat u niet door uw passagiers afleiden. Gebruik het gaspedaal of er een ei tussen uw voet en het pedaal zit en te hartgrondig gas geven, kan slip veroorzaken.
• Voorruitafdekking:
Koop voor u vertrekt twee van die aluminium/plastic afscherm matten, een voor de voorruit en een bij een achterklep voor de achterruit, scheelt krabben. Zijn ze door dooi aan de aan de ruitzijde nat geworden, maak je droog en plaats ze opnieuw.
• Wat nog meer:
Sta bij een spoorwegovergang of bij een voorrangskruising waar het bord Stop staat écht stil, u ziet ze niet, maar vaak staat even verderop de politie u op te wachten om een pittige bekeuring te overhandigen. Bij veel spoorwegovergangen ontbreken slagbomen en geven treinen een signaal dat ze er aan komen, er zijn echter ook overgangen die erg onoverzichtelijk zijn. Wees dus alert.
Moet u in de winter stoppen voor een overgang of file, doe dan als u de laatste bent de alarmverlichting aan om zo achteropkomend verkeer te waarschuwen dat u stil staat, doe ze weer uit als iemand anders achter u is komen staan. Den k aan de afstand tussen u en uw voorganger, trek rustig op en blijf rustig rijden.
• IJzige koude en Extreme vorst:
Komt de motor op korte ritten slecht op temperatuur door bijvoorbeeld ijzige harde wind of extreme vorst, welke u beiden in Polen kunt tegenkomen, dan even de grill voor een deel afdekken, u voorkomt daarmee dat de koude lucht rijwind in direct contact met uw motor komt.
Plaats het stuk stevige karton, aan de buitenzijde van de grill en zet het vast met de meegenomen stukjes ijzerdraad. Handig is ruim voor vertrek een stuk mee te nemen karton op maat te maken en met de plaatsing een beetje te oefenen, zodat het tijdens de rit gemakkelijk gaat. Bedek niet meer dan 50% van de grill en houdt tijdens het rijden de temperatuurmeter in de gaten. Loopt deze te sterk op, dan direct het plaatje verwijderen. Doe dit ook als u lange ritten gaat maken en de motor voldoende kans krijgt op te warmen.

Copyright © 2004 – 2013 – Polenforum.nl – All rights Reserved.

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in Your live

Copyright © 2004 - 2024 All Rights Reserved Polenforum.nl