Algemene Polen informatie - Forum over Polen - Webcams Polen

Autodieven hebben uw auto gestolen, en wat nu?

Net als in elk land ter wereld, zijn ook in Polen regelmatig autodieven actief.
Ondanks dat er enkele merken favoriet, zijn het echt niet alleen de auto’s in de duurdere klassen of de nieuwe auto’s die gestolen worden. Het kan dus u zelf ook overkomen. Wetende dat zelfs GPS volgsystemen te kraken zijn, is het beter om ook de oude werkwijze te gebruiken.

De autodieven zijn zeer creatief in het stelen van auto’s, en niet alleen ’s nachts worden auto’s open gebroken. Ook op klaarlichte dag kan het u overkomen en ook waar u bij staat. Soms gebeurd dit door het intikken van een ruitje, soms met de tennisbal techniek, soms met een speciale strip en erg genoeg soms ook met veel geweld. De nieuwste techniek is: “Terwijl u instapt om van de parkeerplaats te vertrekken, ziet u nadat u uw auto heeft gestart een brief op de achterruit zitten. U stapt uit om die brief te bekijken. Op het zelfde moment staat het autodieven gilde al klaar om in uw auto te springen, en direct weg te rijden, terwijl u dat briefje staat te lezen”.

Het maakt de autodieven (en dat in elk land) niets uit dat er anderen in uw auto zitten, ze rijden gewoon met de passagiers weg, en als u geluk heeft worden ze een kilometer verder uit de auto gezet.

Wanneer u dus wilt uitstappen om te kijken, doe dan het volgende. Motor afzetten, auto op de handrem, uitstappen, auto op slot en daarna pas het briefje bekijken. Nog beter is gewoon weg te rijden, immers een eerlijk mens zal in geval van schade een briefje onder de ruitenwisser bij de voorruit schuiven.

Polenforum.nl gaat er altijd vanuit, dat het beter is een auto leeg te parkeren, maar soms is dat onmogelijk, denk aan het voorbeeld dat u bij een wegrestaurant wilt eten.

Favoriete zaken voor autodieven zijn, navigatiesystemen, laptops, fototoestellen en andere dure zaken die in uw auto liggen. Met een WiFi-Tracker of HotSpot Finder, kunnen laptops met een draadloze internetverbinding, en alle apparaten met een bleutooth instelling feilloos gevonden worden, hieronder valt ook uw navigatieapparaat.

Onderstaand enkele tips die handig kunnen zijn.

• Alarmsysteem:
Indien de auto vanaf fabriek voorzien is van een start onderbrekend alarmsysteem controleer dan of er ook een schakelaar onder de motorkap en onder achterklep zit. Zo niet, laat die dan alsnog voor vertrek aanbrengen. Hierdoor voorkomt u dat men snel onder de motorkap kan komen. Bedenk, dat om iets te stelen autodieven weinig tijd hebben, des te meer voorzorgsmaatregelen des te minder tijd en des te groter de kans dat men uw auto, “niet ziet zitten”.
• Autopapieren:
Laat deze nooit in uw auto liggen, maar draag ze op uw lichaam, desnoods in en heuptasje, zo voortkomt u, dat als uw auto ondanks alle voorzorgsmaatregelen gestolen wordt, de dieven de bijbehorende papieren niet hebben.
• Autosleutel:
Maak uzelf eigen dat wanneer u de auto verlaat, u ook de sleutels uit het contactslot verwijdert en deze meeneemt. Doe dit ook als er nog mensen in de auto zitten (zie boven). Sluit de deuren van de auto, en zet hem op het alarm. Zit er een bewegingsmelder in de auto dan kan dat niet, maar sluit dan in ieder geval de portieren van uw auto met de sleutel af.
Doe dit op “alle” momenten als u de auto verlaat, zelfs als u achter de auto gaat staan. Bij het tanken, bij een sanitaire stop langs de weg (In veel landen verboden en bestrafbaar), wanneer u bij een ongeval betrokken raakt, voor u het weet is uw auto leeg, zeker als er veel mensen rond het ongeval staan te “kijken”.
• Alles uit de auto:
Hoewel dit onderweg op reis moeilijk zal zijn, is het toch raadzaam om de laptop, navigatiesysteem, telefoon en fototoestel mee te nemen als u een restaurant in gaat, veeg de afdruk van de zuignap even met een vochtige doek weg. Immers wanneer dieven die afdruk zien, kan het aanleiding zijn om uw verlaten auto te openen.
Wilt u dit niet, zorg dan voor het volgende: Verwijder de batterij van uw laptop (het liefst thuis al), schakel apparaten met bluetooth functie, zoals uw telefoon en Navigatieontvanger uit, immers met een WiFi-Tracker of HotSpot Finder weten de dieven hen feilloos in uw auto te vinden. Men kan zich dan ook afvragen wat verstandiger is, alles in de auto achterlaten, of met een kleine handkoffer, met daarin de laptop,telefoon, fototoestel en navigatieapparaat de auto te verlaten.
• Graveren autoruiten:
Laat uw kenteken én de landcode (NL) in al uw autoruiten graveren. Voor hen welke uw auto willen stelen is dat erg irritant, het betekent dat ze alle ruiten van uw auto zullen moeten vervangen voor zij de auto door kunnen verkopen. Dit is voor hen niet alleen kostbaar maar geeft ook veel werk.
• Handschoenen vak c.q. kastje:
Is uw auto in bezit van een open handschoenenvak, haal alles wat enige waarde heeft eruit als u de auto parkeert. Heeft uw auto een handschoenenkastje, doe dan hetzelfde en zet het open, potentiële autodieven zullen dit zien als, dat er in uw auto niets te halen is.
• Huisadres:
Veel navigatieapparatuur geeft via een icoon weer dat uw huisadres in het apparaat is opgeslagen. Een dief kan via dit icoon achter uw huisadres komen en uw huis leeghalen terwijl u nog op vakantie bent. Gebeurd het niet meteen, dan kan dit ook op een later onverwacht tijdstip gebeuren. Verwijder dit adres zo snel mogelijk, immers als u uw huis niet meer weet te vinden gaat er iets niet goed. Tip: Vervang uw adres door het adres van het plaatselijke politiebureau.
• Hulpmiddelen ter voorkoming van diefstal:
– • Handremslot:
Met een handremslot kunt u de versnellingspook en de handrem koppelen. Zo maakt u wegrijden onmogelijk.
– • Startblokkeersysteem:
Met een startblokkeer systeem (startonderbreker) kan de dief de auto niet starten.
Gelukkig zit in de nieuwe type auto’s dit verwerkt in een chip in de sleutel, zodat zonder sleutel starten onmogelijk wordt. Heeft u in uw oudere auto deze mogelijkheid niet, overweeg dit dan alsnog te laten aanbrengen.
– • Stuur-pedaalslot:
Met een afsluitbare stalen stang kunt u stuur- en rem- of koppelingspedaal verbinden. Zo maakt u het besturen van de auto onmogelijk.
– • Wielmoerbeveiliging:
Vervang van elk wiel één wielmoer door een afsluitbare of speciale moer. Zo beveiligt u uw wielen. Berg de moer (sleutel) op in uw auto op een plaats waar hij niet onmiddellijk maar wel snel gevonden kan worden. Op deze manier heeft u bij bandenwissel altijd snel de sleutel bij de hand.
• Parkeren
Parkeer op een goed verlichte plaats. Zo hebben anderen zicht op uw auto. Het liefst op een 24 uurs bewaakte parkeerplaats te herkennen aan “Parking 24 godzin”.
• Verlaten van de auto:
– Laat bij het verlaten van de auto altijd het stuur in het stuurslot vallen.
– Haal de radio (of het ‘frontje’) uit de auto. Neem hem mee en verstop hem niet in de auto.
– Laat nooit kostbaarheden in de auto achter, zoals camera, telefoon, koffer, autopapieren, geld, cheques of creditcards.
– Laat ook geen andere spullen zichtbaar in de auto achter, zoals een boodschappentas of kleding.
– Laat zien dat u niets waardevols verbergt. Zet het dashboardkastje open.
– Gebruik altijd een afzonderlijk afsluitbare tankdop om diefstal van brandstof te voorkomen.
– Zet de auto, waar mogelijk, op een bewaakte parkeerplaats. Hier wordt minder ingebroken.
– Heeft u een stationcar, dek een lege laadruimte dan niet af.
– Registreer en merk waardevolle bezittingen in uw auto. De kans dat u uw bezittingen later terugkrijgt, is hierdoor groter. Registreer merk-, serie- en typenummer van uw autoradio, cassetterecorder, cd-speler, speakers, autotelefoon en van andere waardevolle eigendommen. Dan kunt u hiervan bij aangifte een goede omschrijving geven. Noteer de gegevens op de registratiekaart.
-Gebruik voor het merken van uw bezittingen uw postcode en huisnummer. Maak bij verandering van postcode de oude code niet onleesbaar.
Met dank aan Politie.nl / Flevoland
• Wordt de auto toch gestolen?
De helpdesk van stichting VbV bellen 7 x 24 uur + 31 71 36 41 777
Volg de instructies van Auto en vervoer.infonu.nl

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in Your live

Copyright © 2004 - 2024 All Rights Reserved Polenforum.nl