Algemene Polen informatie - Forum over Polen - Webcams Polen

Banken en financiële zaken in Polen

Bankomat

Bankomat – wiki

Polen kent zowel echte Poolse banken als in Polen werkende buitenlandse banken. De staats bank is de Narodowy Bank Polski (NBP) met haar hoofdkantoor in Warschau. Voor Nederlandse banken zijn er de filialen ABN AMRO bank ( Polska ) S A – ING Bank Śląski en Rabobank Polen.

Een enkele uitzondering daargelaten, is Polen goed voorzien van geldautomaten (in het Pools Bankomaty). Onderstaand een paar adviezen.

• Bankomat
Pinnen in Polen is net zo veilig als in Nederland, u bent daar net zoals in Nederland de persoon die daarvoor kan zorgen. Geeft de bank extra waarschuwingen in haar instructies, volg deze dan gewoon op.
Pin bij voorkeur overdag want ook in Nederland is het niet raadzaam in het donker te pinnen.
Pinnen kunt u waar u het symbool van uw pas vermeld ziet staan, (bijv: Maestro). Deze beeldschermen zijn meestal drietalig. Ziet u dat niet, dan kunt u daar niet pinnen omdat u niet over de juiste pas beschikt.
Pin bij voorkeur bij een bank in uw woon- / verblijfplaats of de plaats die u op dat moment bezoekt, hier is hulp direct bij de hand, wanneer nodig, en meestal ook iemand die buiten het Pools ook een andere taal spreekt.
Wij raden u dus af om te pinnen bij bankomaten die niet direct bij een bank geplaatst zijn, maar op een willekeurige plek waar veel mensen komen. Krijg je namelijk een pin probleem bij zo’n losse automaat, bijvoorbeeld door het inslikken van je pas, dan moet u eerst op zoek naar de vestiging van de betreffende bank en is het maar zeer de vraag of u snel geholpen wordt.
Pin het liefst met meerdere personen, zodat iemand bij de automaat kan blijven als bijvoorbeeld de Bankomat niet goed of helemaal niet werkt, of als u pas wordt ingeslikt.
Kunt u binnen in de bank pinnen is dat een betere optie.
• Hulp:
Begrijpt u de bediening van de bankomat niet, schaam u niet, ga met de grootste glimlach die u heeft naar binnen en vraag iemand om hulp, zij zullen u graag en zeker helpen.
• Ingeslikte pinpas:
Het kan voorkomen dat de pinpas ingeslikt wordt. Dit is een beveiligingsmechanisme, dat optreedt bij meer dan drie keer verkeerd intoetsen van de pincode of doordat de bank er een blokkade op geplaatst heeft of omdat de klant te lang gewacht heeft met het uitnemen van zijn bankpas. In zo’n geval dient u eerst de bank te benaderen waar u aan het pinnen bent en als de pas niet terug komt, met de bank die de pas heeft uitgegeven. Daarom is het altijd goed als een ander ondertussen bij de bankomat blijft.
• PLN of Euro Als u pint heeft u steeds vaker de keuze tussen afrekenen in Euro of PLN. Kies altijd voor het laatste, dus PLN, omdat uw eigen bank een voordeliger koers heeft dan de Poolse. Ook bij tankstations, meerdere winkels hebben ook steeds meer deze valuta keuze. Ook hier altijd kiezen voor afrekenen in PLN.
Grote winkel centra maken het mogelijk af te rekenen in Euro’s . Zij geven bij de kassa de koers aan. Hiervoor dus nooit kiezen ,omdat dat nogal onvoordelig is.
Zorg ervoor dat als u een telefoon met internet heeft, u er een APP van uw bank op zet. Zodat u waar u ook bent, als u wat gepind heeft op uw rekening kunt controleren.
• Verlies Pas:
Wanneer u uw pas verliest of wanneer deze gestolen wordt, geef dit direct door aan uw bank. Wacht niet. U loopt de kans uw vergoeding te missen als aangetoond kan worden dat u eerder had kunnen bellen.
• Wisselen Ga geen grote hoeveelheden geld wisselen in NL bij het Grens Wissel Kantoor. Gewoon in Polen pinnen bij een grote bank, de koers van uw eigen bank is prima en geen gezeur.

Copyright © 2004 – 2013 Polenforum.nl All rights Reserved.

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in Your live

Copyright © 2004 - 2024 All Rights Reserved Polenforum.nl