Algemene Polen informatie - Forum over Polen - Webcams Polen

Białowieża Nationaal Park in Polen

Het Białowieża Nationaal Park is gelegen in het noord-oosten van Polen, in de provincie Podlaskie. Het park beslaat het centrale deel van Bialowieza Woud.

Bialowieska

Copyright BPN.pl

Het begin gaat terug tot 1921, toen de “Reserve” bosbouw werd opgericht op de plaats die momenteel door het Park bezet wordt. In 1932 werd de “Reserve” bosbouw omgevormd tot “National Park in Białowieża”. In 1947 werd de eenheid hersteld als Białowieża Nationaal Park, en onder dezelfde naam functioneert het tot vandaag.

Het park beslaat de oppervlakte van 10.517,27 ha, die 1/6 vormt van het Poolse deel van het Bialowieza Woud. 5.725,75 ha bevinden zich onder strikte bescherming, 4.438,20 ha is onder actieve bescherming, en landschapsbescherming bestrijkt het gebied van 353,32 ha. Er is een beschermingsgebied gecreëerd rond het park die de Staats commerciële bos beslaat met een oppervlakte van 3.224,26 ha.

Het park bestaat uit 3 administratieve eenheden: Orłówka Beschermende Eenheid, Hwoźna Beschermende Eenheid en het Europese Bison Breeding Center (verdeeld over drie fok reservaten en het Europese bizon Show Reservaat).

Białowieża National Park beschermt het best bewaard gebleven fragment van Bialowieza Forest – het laatste natuurlijke bos aan het Europese Laagland Gebied, die het oerbossen karakter hebben, identiek met degene die het gebied van loof- en naaldbossen jaren geleden bedekte. Het kenmerk van het park is de biologische diversiteit. Het park omvat onder meer, 809 soorten hogere planten, ruim 3 duizend cryptogamen en schimmels, bijna 200 mossen en 283 korstmos soorten.
Er zijn meer dan 8000 ongewervelde soorten, ongeveer 120 soorten broedvogels en 52 zoogdiersoorten. Het oude, oerbos staat in Białowieża Nationaal Park en wordt gekenmerkt door grote hoeveelheden dood hout op de verschillende fase van desintegratie, en door de aanwezigheid van typische natuurlijke bossoorten. Onder de vogels die in het park gevonden worden kan men bijvoorbeeld identificeren: De Europees-Aziatische pygmee-uil, drie tenige en wit-gerugde specht, de kevers – zwarte spar Zager, Osmoderma eremita, Pytho kolwensis, en de vlinders – Aglia Tau, heide geel vertroebeld.

Apart van het Białowieża Bos, kunnen veel van de genoemde soorten slechts geïdentificeerd worden in een paar plaatsen ter wereld.

Wisent

pl.wikipedia.org

De Europese bizon – de grootste Europese zoogdieren op het land – is het symbool van het Park. Białowieża Bos werd de laatste steunpilaar voor de Europese laagland bizon. Het proces van de herplaatsing, waardoor het terug in de natuur kwam begon daar. Op dit moment herbergt het Białowieża Bos de grootste vrij levende populatie van de Europese bizon in de wereld. Er zijn ongeveer 450 Europese bizons die in het Poolse deel van het Bialowieza Woud leven.

Białowieża Nationaal Park is het enige Poolse natuurlijke eigendom, aangewezen door de UNESCO als World Heritage site. Het Park is de belangrijkste – centrale zone van het Białowieża Forest Biosphere Reservaat.

De gebied van het park is interessant met een betrekking tot de historische en culturele aspecten. Park Palace, bestrijkend een gebied van 50 ha is een van de Park structuren. Het paleis werd opgericht tussen de 19e en 20 eeuw in de nabije omgeving van het paleis van de tsaar, gebouwd in jaren 1889/94. Het Park in de Engelse stijl, ook wel bekend als een landschap stijl, werd ontworpen door de beroemde Poolse ontwerper – Walery Kronenberg. Het gebied van het park omvat onder meer het oudste gebouw in Białowieża – het houten herenhuis uit 1845, en het oudste monument in Białowieża – de zandstenen obelisk, ter herdenking van de jacht van August III van de Saksische dynastie, die plaatsvond in 1752.

Het Paleis Park is ingeschreven in het Podlachië provinciale register op de lijst van monumenten. Het park is beveiligd met een betrekking tot de historische oorsprong van het park hebbende een nationaal bereik. Er is ook een complex van historische gebouwen in het Park gelegen.

Wij willen u graag uitnodigen het Białowieża National Park te bezoeken.

Voor meer informatie en foto’s: Białowieski Park Narodowy (Engels)

Meer informatie:
Woud van Białowieża
Oerbos Białowieża
Białowieża National Park travel guide – Wikitravel

Copyright vertaling – Polenforum.nl

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in Your live

Copyright © 2004 - 2024 All Rights Reserved Polenforum.nl