Algemene Polen informatie - Forum over Polen - Webcams Polen

Biebrza Nationaal Park in Polen

Het Biebrza Nationaal Park is gelegen in het Noord-Oosten van Polen, in de provincie Podlaskie.

Biebrza Nationaal Park

Copyright biebrza.org.pl Park Logo

Het Biebrza Nationaal Park ligt in het noordoosten van Polen, in de Podlaskië provincie. De noordoostelijke grens van het park ligt vlak bij de Wit-Russische grens. De Narew rivier en zijn samenvloeiing met de Biebrza rivier vormen de zuidelijke grens.

Het park werd in 1993 opgericht, en met een totale oppervlakte van 59.233 ha, is het de grootste van de Poolse nationale parken. Het park bestaat uit 15.547 ha bos, 18.182 ha landbouwgrond, en 25.494 ha aan waterrijke gebieden – de meest waardevolle habitat van het park – zijn de beroemde Biebrza moerassen. De oppervlakte van 3.936 ha is onder strikte bescherming inclusief de Czerwone Bagno of Rode Bog bij de het Grzędy Forest District. Uniek in Europa voor zijn moerassen en veengebieden, evenals de sterk gediversifieerde fauna, met name vogels, het park is aangewezen als een wetland site van wereldwijde betekenis en staat onder bescherming van de RAMSAR conventie.

klimaat

De Biebrza Wetlands liggen in de Noordoost Regio van Polen, bekend als de “groene longen” regio. Met een uitzondering van de bergen, heeft dit gebied een reputatie voor zijnde de koudste regio in Polen.
Haar klimaat kan gekarakteriseerd worden als een combinatie van continentaal en sub-boreaal, deze overlappende kenmerken zijn het gevolg van de brede moerassige gebieden die op zeer grote schaal vocht condenseren en de vallei `s unieke geologische formatie. Lange winters en een korte vegetatie groei periode kenmerken de Biebrza vallei. De gemiddelde temperatuur is het hele jaar door een van de koudste van deze soort laaglanden met de koudste maand komend in februari en de temperaturen dalen zo laag als -50C. Winters kunnen tot 117 dagen duren en met een gemiddelde maximum temperaturen onder nul. Sneeuw kan tot 140 dagen duren in het bovenste bassin met een iets lagere levensduur in het zuidelijke stroomgebied. Tijdens de lente en de herfst, is een bereik van 57 tot 66 dagen vorst gemiddeld. Juli is de warmste maand in de Biebrza vallei met temperaturen oplopend tot aan 17,8 C. De lengte van de zomer varieert van 77 tot 85 dagen bij een gemiddelde temperatuur overdag van 50C. Mistige nachten en ochtenden zijn vrij algemeen en kunnen tot 70 dagen per jaar gezien worden en meestal twee keer zo hoog in veenachtige gebieden van de vallei. De koele lucht van de omringende hooglanden stroomt en raakt de warme wateren van de Biebrza, dit is een snelle katalysator voor condensatie van waterdamp, die geeft de verschijning van grond mist. De hooglanden rond het dal hebben een grotere mate van neerslag dan het werkelijke dal, 600 mm tot 510 mm respectievelijk. Zoals bij elke typische laagland vallei is wind vaak sterk en hebben een west naar zuidwestelijke richting. Als gevolg van de valleien hun hoge luchtvochtigheid zijn stormen en tornado’s een zeldzaamheid tot bijna ongehoord.

Geologie

Het Biebrza Nationaal Park beslaat een groot deel van de Biebrza vallei, een enorme plaatselijke inzinking van meer dan 100 km lang. De vallei werd gevormd tijdens de centrale Poolse en Baltische ijstijden 10.000 tot 30.000 jaar geleden. Sinds die tijd is er een veenlaag ontwikkeld en in sommige plaatsen tot 10 m dik. Dit veen complex beslaat ongeveer 90 000 ha en is het grootste en het minst verstoorde in zijn soort in Centraal-Europa. De Biebrza vallei wordt omringd vanuit het oosten, zuiden en westen door de morene plateaus gevormd tijdens de voorlaatste (Central Pools) ijstijd. In het noorden, begrenst een morene plateau, gevormd tijdens de laatste (dat wil zeggen Oostzee) ijstijd de vallei. Op de Augustów smeltwatervlakte vlakte, ligt het dal aan een zone van diepe ketels en meren. De vallei is van nature verdeeld in drie bekkens: het noordelijke of bovenste bekken (ten oosten van Sztabin), de middelste bassin (tussen Sztabin en Osowiec) en de zuidelijke of lager bekken (tussen Osowiec en de Biebrza mond). Het Bovenste Biebrza Basin is 40 km lang en 1,5 tot 3.0 km breed. De veenlaag is 3 tot 6 m dik en wordt gedeeltelijk ondersteund door kalkhoudende modder. Karakteristieke kenmerken van het reliëf van het Bovenste Biebrza bekken zijn de morene ontsluitingen. Het middelste bassin is een enigszins rechthoekige vorm 40 km lang en 20 km breed. Het is een groot complex van veengebieden (45.000 ha) met turf tot 3 m diep. Zand ligt ten grondslag aan het veen depot met grind series op de bodem van het noordelijke deel en slik en klei in het zuidelijke deel. Uitgebreide zanderige stukken op veel plaatsen veranderd door Eolisch proces tot duinen en gedeeltelijk onder water door turf onderscheidt het midden bekken. De Augustowski, Woznawiejski, en Rudzki kanalen en een aantal kleinere kanalen (gebouwd in de eerste helft van de 19e eeuw) hebben de hydrologische regimes van dit deel van de vallei verandert, wat leidt tot een permanente daling van de grondwaterspiegel en de drainage van de veengebieden. Het Lage Bassin is 30-km lang en 12 tot 15 km breed. Het veen depot is meer dan 2 m dik en ligt op dikke zandige grind bedden, lokaal bedekt met leem en slibafzetting. Kleine duinen vormende eilanden van enkele meters hoog worden ondergedompeld in het veen van de omliggende vlakke uiterwaarden. Talrijke U-bochten zijn gelegen in een 1-2 km brede modderige zone langs de rivier.

Wij heten u graag welkom in het Biebrza Nationaal Park

Website: Biebrza Nationaal Park

Meer informatie:
Kamperen in Polen (NED.)
A week in Biebrza National Park Video.
Poland For Visitors – Poland Travel Guide
Biebrza National Park overheidswebsite Schitterende slideshow Grootbeeld mogelijk.

Copyright vertaling – Polenforum.nl

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in Your live

Copyright © 2004 - 2024 All Rights Reserved Polenforum.nl