Algemene Polen informatie - Forum over Polen - Webcams Polen

Gór Stołowych (Tafelbergen) Nationaal Park in Polen

Het Gór Stołowych (Tafelbergen) Nationaal Park is gelegen in het zuid-westen van Polen, in de provincie Dolnośląskie.

Gor Stolowych (Tafelbergen)

Copyright GSPN.pl Park Logo

……”Deze reeks van rotsen strekt zich uit over acht of tien Engelse mijl, en begint en eindigt, zo abrupt, dat het lijkt alsof het, een kroon was op het hoofd van de berg waarop het staat, en welke anders niet hoger is dan die loopt van beide uiteinden van de Heuscheuer”……

John Quincy Adams 27 augustus 1800

Dit is hoe John Quincy Adams schreef over Szczeliniec Wielki, de hoogste piek van de Stolowe, in zijn brieven van de tour in Silezië. Sinds die tijden zijn de wandelaars gefascineerd door het mysterie verscholen tussen de rotsen van deze bergen …

Het Nationaal Park Stołowe werd opgericht op 16 september 1993. Het is gelegen in het midden Sudetenland, in Kłodzko regio op de Pools-Tsjechische grens. De Stolowe Bergen zijn het Poolse deel van de grote zandstenen laag gelegen tussen het Reuzengebergte, de Bystrzyckie en de Orlickie Bergen. Het Tsjechische deel ervan draagt de naam van Broumovska Vrchovina en het is ook een beschermd gebied (CHKO Broumovsko).

Het Stołowe Bergen Nationaal Park bestrijkt het gebied van 63 vierkante kilometer van hun bovenste gedeelte met de hoogtepunten Szczeliniec Wielki (919 m boven de zeespiegel) en Skalniak (915 m). In de omgeving van het Park zijn er een aantal populaire kuuroorden: Polanica Zdroj, Duszniki Zdroj, Kudowa Zdroj.

Geologie en geomorfologie

De Stołowe bergen zijn het enige voorbeeld in Polen van bergen gebouwd van horizontaal gelegde rotsachtige lagen. Deze rotsen, genaamd verenigd zandsteen, afgewisseld met mergel werden gecreëerd in de sedimenten van de zee, die in de late Krijt periode (100 miljoen jaar geleden) naar deze regio kwam. Ze liggen zelfs op nog oudere, gedateerd uit Perm periode, zandsteen en conglomeraten. De ontwikkeling van de beeldhouwkunst van de Stołowe begon na de terugtrekking van de Krijt zee (ongeveer 70 miljoen jaar geleden). Perioden van tektonische stilte, gescheiden door drie fasen van tektonische bewegingen, creëerde de drie afgeplatte stappen, oplopend tot een hoogte van:
850 tot 919 m – afgeplatte bastions gebouwd van de bovenste verenigde zandsteen – Szczeliniec Wielki, Szczeliniec Maly, Skalniak en Naroznik.
500 – 800 m – plateau van Karlów en Lezyce, bedekt met mergel.
400 – 500 m – het laagste zuid-oostelijk deel.

In het proces van het vormen van de Stolowe Bergen werd de zeer belangrijke rol gespeeld door het water, niet alleen door erosie van het oppervlak, maar ook zijn invloed onder de grond in de waterput zones. In het eerste geval, creëerde de chemische en mechanische erosie fantastische rotsachtige vormen in de blootgestelde delen van het zandsteen gewricht op de top van Szczeliniec Wielki, Maly, Skalniak en Naroznik en ook op de Radkowskie Skaly en Skalne Grzyby. In het tweede, zorgde het verwijderen van geërodeerde rots door ondergrondse water in contact met de doorlatende zandsteen en de ondoordringbare mergel voor de creatie van lege ruimtes in de berg. Dit wordt gevolgd door de zandsteen verbrijzeling en het zinken. De veranderende klimatologische omstandigheden door de periode van 7 miljoen jaar, hadden hun invloed op de intensiteit van het beeldhouw proces. De geometrie van de vormen werd gevormd door de rots versplintering en hun vorm lijkend op gebouwen, paddenstoelen, dieren en mensen werd bepaald door de verschillende rotsachtige lagen en het verschillende bindende materiaal van de rotsen.

Door dit proces zijn er tussen de rotsen natuurlijke labyrinten ontstaan. De meest interessante rotsformaties zijn te vinden in het reservaat “Błędne Skały” en op de bergtop „Szczeliniec Wielki”.

Planten en paddenstoelen

De huidige status van de flora van het park is gemaakt, niet alleen door de verschillende habitat omstandigheden. Net als in andere delen van Sudeten is de flora getransformeerd door de lange invloed van de mens. Hij veroorzaakt ontbossing, bijzonder in de lager gelegen gebieden, veranderde waterlopen en herbouwd natuurlijk bos door de op grote schaal invoering van sparren. Bossen bedekken ongeveer 89% van het Park. Het zijn voornamelijk kunstmatig geplante sparrenbossen. Het Nationaal Park is bijna helemaal gesitueerd in een lagere berg gordel, maar de bossen met sparren en dennen, dicht bij de natuurlijke, worden zelden ontmoet. De sparren bossen op de zandstenen in het bovenste gedeelte zijn in slechte staat, en zijnde een monocultuur, zijn ze speciaal gevoelig voor schade veroorzaakt door biotische en abiotische factoren. De natuurlijke brede bladeren bossen van de lagere berg gordel hebben alleen in kleine fragmenten overleefd in bijna onbereikbare gebieden. Op een vruchtbare habitat worden zij vertegenwoordigd door berg beukenbossen, op minder vruchtbare – gemengde berg bossen en in de diepe, duistere valleien van beken – Europese esdoorn bossen. Plantensoorten kenmerkend voor Globe bloem veenmoeras samen met de Bergden zijn voornamelijk te vinden op de Wielkie Torfowisko Batorowskie – het Bloemen reservaat.

Een belangrijk deel van de Stołowe berg flora zijn de pionier lithophyte planten – talrijke soorten mossen (270 soorten), korstmossen (60) en levermossen. Onder hen zijn de meest interessante de phytocenosis van de mergel posities, bevattend een verscheidenheid aan bloemloze planten Saxifraga rosacea, die alleen in dit gebied in Polen groeit.

Verschillende weiden beslaan een oppervlakte van ongeveer 300 ha. Onder hen kunnen we gemakkelijk de drassige weiden onderscheiden overwoekerd met veel beschermde soorten. De wereldbol bloem, gevonden in grote hoeveelheden, wordt beschouwd als een symbool van deze streek.

Op andere weiden op de arme gronden kan men mat-onkruid graslanden zien en in droge en zonnige plaatsen – xerothermic weiden. In een geheel bevat de vasculaire flora van het park ongeveer 550 soorten, waarvan 48 beschermd zijn in Polen.

…..Welkom op de Nationaal Park Stołowe website waar u meer informatie vindt over de bergen en de sluier van hun geheim …

Website Gór Stołowych Nationaal Park

Copyright vertaling – Polenforum.nl

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in Your live

Copyright © 2004 - 2024 All Rights Reserved Polenforum.nl