Algemene Polen informatie - Forum over Polen - Webcams Polen

Polen vanaf 2001

De jaren na 2001 in Polen werden gekenmerkt door grote corrupte schandalen bij de regeringspartijen, premier Leszek Miller moet verdwijnen omdat hij zelf bij een schandaal betrokken raakt en maakt plaats voor Marek Belka.

Marek Borowski – auteur Ryszard Hołubowicz

Marek Borowski – auteur Ryszard Hołubowicz

Maart 2004, prominent SLD politicus inclusief de voorzitter van de Sejm, Marek Borowski, richt een nieuwe partij op welke de naam “Socjaldemokracja Polska SDPL” krijgt. Dit werd tevens voor Miller de ultieme reden voor zijn ontslag.

1 mei 2004, eindelijk is het dan zover Polen is lid van de Europese Unie. Toch blijft een flink deel van de bevolking, hoofdzakelijk de ouderen en de bewoners van het platteland sceptisch tegenover de toetreding. De jongeren en de bewoners van de grote steden zien er allemaal meer heil in en geloven ook dat de Europese Unie meer voordeel zal brengen.

2 mei 2004, één dag na de Poolse toetreding treed Leszek Miller af. Mede door de vele corruptieschandalen en zijn bemoeienissen met het Rywin proces.

De nieuwe premier is Marek Belka, maar zijn nieuw kabinet krijgt niet het vertrouwen van de Sejm. Pogingen de Sejm een regering te laten vormen mislukken en op 11 juni 2004 wordt Marek Belka door President Alexander Kwaśniewski aangesteld als premier. Eindelijk lukt het hem op 24 juni, in de derde en laatste poging, de steun en het vertrouwen van de Sejm te verkrijgen.

2 april 2005 Overlijdt in Vaticaanstad Johannes Paulus II de geliefde Poolse paus, Polen is massaal in diepe rouw, mensen gaan de straat op om te bidden en elkaar te steunen. Wat zal dit voor Polen betekenen!

L. Kaczynski

K.Marcinkiewicz en L.Kaczyński – auteur www.prezydent.pl

In de herfst van 2005 stemmen de Polen voor een nieuw parlement en een nieuwe president. Men verwacht dat de twee centrumrechtse partijen Prawo i Sprawiedliwość, PiS en Platforma Obywatelska, PO een coalitie zullen gaan vormen. De verkiezingen zijn brutaal en heftig en uiteindelijk wint PiS met 26 % van de stemmen terwijl de PO maar 24 % binnenhaalt. Tusk besluit in de oppositie te gaan. PiS vormt een minderheidsregering onder de onbekende eerste minister Kazimierz Marcinkiewicz welke steun zoekt bij de kleinere Katholieke en boerenpartijen om toch te kunnen regeren. De verdwijnende regerende partij SLD haalt net 11% van de stemmen.

Oktober 2005, de tweede ronde van de presidentsverkiezingen volgt hetzelfde script. De eerste favoriet Donald Tusk, leider van de PO zag zijn eerste plaats in de polls wegglijden en verliest met 46% tegen 54% van een van de controlerende tweeling van PiS, Lech Kaczyński. Een lage opkomst in beide verkiezingen van 40 % illustreert de desillusie in de Poolse politiek en in het democratische proces in Polen.

Kort na het aantreden, neemt de nieuwe regering verstrekkende maatregelen.

Het ministerie voor Vrouwenrechten, evenals de ministerspost wordt opgeheven. Tevens wordt het homoseksuelen mensen verboden nog langer les te geven op de Poolse scholen. Onderlinge twisten tussen de partijen zorgen ervoor dat PiS met een minderheidsregering gaat regeren.

L. Kaczyński

Lech Kaczyński als president – auteur Kancelaria Prezydenta RP, www.prezydent.pl

Op 23 december 2005 treedt Alexander Kwaśniewski af als president en wordt Lech Kacziński ingezworen als nieuwe president van Polen.

Wie dacht dat er rust zou komen had het mis, PiS en PO slagen er niet in een meerderheid regering te vormen. Eind januari sluiten PiS, Samoobrona en de LPR, tot ieders verbazing, voor één jaar een stabiliteitspact. Dit door toedoen van de controversiële pater Tadeusz Rydzyk directeur van de conservatieve radio Marya. Hoewel deze pater door het Vaticaan is gesommeerd zich verre van politieke bemoeienissen te houden, gaat de man eigenwijs verder. Doordat de LPR zich in zijn geheel bij de coalitiepartijen aansluit, zijn ook eindelijk de laatste 13 zetels ingevuld.
Velen vragen zich dan ook af waar dit zal eindigen.

Toch herstelt dit de rust zich nog niet, hoewel het erop lijkt dat alles iets beter gaat onder de leiding van Premier Kazimierz Marcinkiewicz (PiS).

Vrijdag 7 juli 2006 maakt Kazimierz Marcinkiewicz bekent dat hij na 8 maanden als premier zijn werk te hebben gedaan, op 10 juli 2006 zal aftreden als premier en vanaf dat moment demissionair is. Men vermoedt dat dit ontslag is geforceerd omdat Kazimierz Marcinkiewicz en Jarosław Kaczyński de partijleider van PiS het niet met elkaar eens zijn aangaande de liberale koers welke de premier volgt en zijn gedane benoemingen.

Prawa i Sprawiedliwości stelt de zeer conservatieve Jarosław Kaczyński aan als kandidaat, welke op 10 juli 2006 deze functie zal aannemen. Tevens moet de nieuwe minister van financiën Paweł Wojciechowski zijn ontslag aanbieden van PiS. Wanneer zal de rust wederkeren? De opposities roepen inmiddels al om nieuwe verkiezingen.

Tusk

Donald Tusk, Minister-president van Polen – auteur Pelusu

Op 21 oktober 2007 won de liberale Burger Platform partij van Donald Tusk de vervroegd uitgeschreven verkiezingen, volgens de eerste prognoses krijgt de PO bijna 40 procent van de stemmen. Een maand later op 9 november 2007 wordt Donald Tusk als premier geïnstalleerd.
De Poolse politiek, zowel binnenlands als buitenlands verandert direct, er is minder arrogantie en men is meer op zoek naar een compromis in plaats van confrontatie. Echter de samenwerking tussen de president [Lech Kaczyński PiS] en de premier [Donald Tusk PO] verloopt zeer stroef. Menig wetsvoorstel kan op een veto rekenen vanuit het presidentieel paleis. Toch is er bloei en groei in Polen en worden er wetten aangepast of aangenomen die het leven soms.

10 april, om precies te zijn om 08:41.06 wordt Polen in diepe rouw gedompeld. In Smoleńsk, west Rusland, stort een Pools regeringsvliegtuig neer met daarin president Lech Kaczyński, zijn vrouw Maria Kaczynska en 94 andere hoogwaardigheidsbekleders uit de Poolse regering, het leger en diverse organisaties. Niemand overleeft de crash.

KOmorowski

Polen’s President Bronisław Komorowski – auteur Wojciech Grzędziński

Voorzitter van de Sejm Bronisław Komorowski wordt waarnemend president. Zijn allereerst daad is het uitroepen van een week van nationale rouw. De opdracht die hij tevens ontvangt is voor 20 juni 2010 nieuwe presidentsverkiezingen uit te schrijven. Op 4 juli wordt in de tweede ronde Bronisław Komorowski Polen’s nieuwe president.

Door het onderzoek naar de ramp en speciaal het Russische onderzoek, wordt Polen in tweeën gedeeld. Wet en Rechtvaardigheid accepteert de conclusie van het Russische rapport niet en dit zorgt voor veel controverses.

In 2012 is de situatie nog steeds niet verandert. Na de parlementsverkiezingen in 2011 die het Burger Platform zij het iet overtuigend weer opnieuw won, is de hardheid waar PiS mee optreedt alleen maar verergert. Toch hebben ook zij problemen, immers ze hebben twee afsplitsingen moeten ervaren. Eerst Polska jest Najważniejsze en later volgt daarop Solidarnosc Polska met als leider, Zbigniew Ziobro een conservatie nationalist.

In mei 2012 zijn de onderlinge geschillen nog steeds niet opgelost, misschien dat de Euro2012 voetbal kampioenschapen verandering brengen, men verwacht het echter niet.

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in Your live

Copyright © 2004 - 2024 All Rights Reserved Polenforum.nl