Algemene Polen informatie - Forum over Polen - Webcams Polen

Eerste hulp in Polen? Lees svp het is in uw belang

Er is een schokkende gids gemaakt, hoe je niet gedood wordt. Dit is het antwoord op de tragische situatie in Poolse ziekenhuizen.

Berichtgeving 3 mei 2019

hulp

De eerste hulp in Polen vraagt veel van u, blijf bij de tijd.

De financiële mogelijkheden van de Poolse gezondheidsdienst houden absoluut geen gelijke tred met de Poolse demografie en hebben in toenemende mate invloed op de kwaliteit van de gezondheidszorg, zelfs op plaatsen die even belangrijk zijn voor de Polen als op afdelingen voor spoedeisende hulp in ziekenhuizen (populair SOR’s). We waren allemaal geschokt door de recente rapporten van Sosnowiec, waar een 39-jarige met een embolie ’s nachts leefde in de 12 uur van zijn verblijf in de plaats, waar hij het volste recht had om hulp te verwachten, en langzaam voor de ogen van anderen stierf.

Łukasz Kozłowski, chef economist bij de Federatie van Poolse Ondernemers, merkte op zijn beurt op dat de gemiddelde levensverwachting in Polen voor een jaar op rij afneemt. Polen leven gemiddeld met pensioen ongeveer 1,5 maand korter dan een jaar geleden. Dit heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat de groeisnelheid van ouderen een veel grotere last is voor Poolse ziekenhuizen dan blijkbaar was voorspeld, en toch is de behandeling van de 70 jarige vele malen duurder dan de therapie voor een 30-40 jaar oude patiënt.

Wanneer we hieraan nog een mysterieuze en onontdekte media toevoegen in de begroting van het Nationale Gezondheid Fonds (het bedrag is 10 miljard złoty),dat in sommige kringen de schuld is van extreem farmaceutische gerelateerd beleid van terugbetaling van geneesmiddelen van het ministerie van Volksgezondheid, is het vooruitzicht van het functioneren van Poolse ziekenhuizen niet al te rooskleurig.

Het Wirtualna Polska portaal heeft zelfs geschreven over het initiatief van Piotr Piotrowski, het hoofd van de 1 juni stichting, die vecht voor de rechten van de patiënt.

– Dergelijke tragedies beginnen steeds vaker herhaald te worden. Het is het resultaat van een pathologisch managementsysteem op afdelingen voor spoedeisende hulp in ziekenhuizen. Zoals de gebeurtenissen in Sosnowiec aantoonden, ga je naar het ziekenhuis om te vechten voor het leven en niet voor gegarandeerde hulp – stelt hij. Als waarschuwing voor alle potentiële patiënten schreef hij de overlevingsregels op de afdeling spoedeisende hulp van het ziekenhuis op. Verrassend is dat de “gids” zelfs beschikbaar is voor artsen, en zegt dat het leerzaam en echt is.

Artsen bereiden zich ook voor op een protest, waarmee de onlangs gelanceerde reclamecampagne wordt aangekondigd. “Patiënten in de wachtrij, artsen op spreekuur: ze sterven!” – roept van de billboards een grote inscriptie. “Regerende, Kom en zie! “ Appelleren de auteurs van de Actie. Op deze manier probeert de Nationale Beroepsunie van Artsen de aandacht van politici (en natuurlijk kiezers) te vestigen op de brandende problemen van verwaarloosde Poolse gezondheidszorg.

Helaas zijn de oplossingen voor de imminente gigantische crisis in het functioneren van Poolse medische voorzieningen en, helaas, het steeds ondoelmatigere gezondheidszorgsysteem niet opgenomen in de verkiezingsprogramma’s van politieke partijen. Na uitbreiding van het programma “Family 500+”, ook voor het eerste kind, voor dergelijke sociale bijstand zal het budget ruim 40 miljard złoty uitgeven, wat bijna de helft is van alle fondsen die naar de Poolse gezondheidszorg gaan. In principe is het moeilijk te begrijpen en rationeel uit te leggen, waarom de Polen die de werking van dit deel van het functioneren van de staat gewoonlijk vervangen als een van de eerste postulaten voor dringende implementatie door de autoriteiten, nog steeds passief zijn in deze kwestie, in plaats van straat op te gaan.

Bron: Wirtualna Polska, Crowdmedia.pl przez red. Crowd media Język po Polsku

 

De volgende richtlijnen voor bezoek aan de Eerste Hulp [SOR] in Polen zijn er in . . . .
Het Nederlands Po Polsku

dsddfdfgadgfaa

Ingang van de spoedgevallendienst van de Kliniek Sint-Jan in Brussel – auteur Me, Anonymous CC0

Een gids voor de patiënt. Aan het begin van SOR … Noodafdeling ziekenhuis,

Volledige gids:

1) Kleuren. In de chaos van de oorlog, in de overvloed aan frontliniepatiënten, moeten medewerkers van het veldziekenhuis snel beslissen wie nog meer gered kan worden, wie niet kan wachten, wie kan wachten en wie onmiddellijk op de operatietafel moet geraken. Op SOR wordt u in plaats van met nummers gemarkeerd met kleur. Dit systeem is afgeleid van de medici van het slagveld. Zoals je in SOR kunt zien, is er “oorlog” aan de gang en zul je het element ervan zijn.
ps. Het kortste wachten de rode kleuren – maar de meesten van hen zijn zich er niet meer van bewust.

2) TIJD In het ziekenhuis loopt de tijd anders, vertraagt, stopt, versnelt, maar alleen als het heet wordt. Er gaat iemand dood, iemand bloedt, iemand die door de politie is gebracht, braakt over de vloer, iemand krijgt een zenuwinzinking, iemand huilt … Afhankelijk van hoe je bent “gekleurd” – zit je en wacht je op je beurt. De omslag waarin iemand voor je zal zorgen, hangt niet af van je komst, maar van de beoordeling van je gezondheidstoestand (zie punt 1).

3) Nooit alleen gaan Neem een persoon mee, die niet bang is voor mensen, die niet bang is om te vragen, die niet vertrouwt en niet naïef is. Vertrouw niet tot het einde – je weet nooit wie je vindt. En soms… Laat je de zieken achter de deuren? Bedenk of het nodig is. “Je zit daar achter deze magische deuren, je denkt dat als de persoon daar is, hij goed verzorgd wordt, en het kan blijken dat het niet waar is omdat er een andere wachtkamer achter de deur is – waar hij het volgende uur op zijn beurt zal wachten.” DIT IS DE BASIS!

4) Onderzoek en testen. De eerste test. Het hangt van hem af. Je moet specifiek en vriendelijk zijn. Zeg alles wat je zorgen baart, wat en waar het pijn doet, waar je bang voor bent. Als je niet in het ziekenhuis wilt blijven en je alleen om advies hebt gevraagd, heb je een fout gemaakt, in dit geval zal de nacht- en kersthulp beter zijn, en niet de SOR.
Als je bent gestuurd voor testen, is het resultaat er over 5 minuten of 5 uur. Het hangt af van welke test je gevraagd is om te doen, heeft u een recept van een gespecialiseerde arts nodig, welke kleur u heeft, Bent u in het weekend gegaan, hoe laat is de test bij de SOR of buiten de afdeling …Het is de moeite waard om te vragen hoeveel het kan kosten, want dan weet je hoeveel meer of minder je zult moeten wachten. De testresultaten zullen ontvangen worden door het personeel, dus als het verschil tussen de informatie en de wachttijd groot is, is het de moeite waard om te vragen – omdat de resultaten misschien er al liggen en wachten. Over het algemeen – hoor je als ze slecht zijn, sneller de uitslag.

5) Informatie – moet je vragen. Helaas, de vragensteller is lastig en zelden gewaardeerd. Hij roept vaker reacties op in principe van “Hmm, hij is geïnteresseerd, hij is nieuwsgierig, hij kent zichzelf niet en wil weten waarom hij het nodig heeft?” U moet erop voorbereid zijn dat vragen niet altijd welkom zijn. Helaas, als dit het geval is, voorspelt dit niet veel goeds, maar vragen is uw plicht. Je vraagt het niet, je weet het niet, je weet het niet, je zit en wacht en je wordt steeds nerveuzer, en als je nerveus wordt, mis je iets heel belangrijks.

6) Dokter. In het ziekenhuis is de dokter “moeilijk te pakken”, en iedereen in SOR heeft hem nodig, dus het is niet gemakkelijk om hem te ontmoeten en hem voor zichzelf te hebben. Herinner hem eraan wie je bent, waar je een probleem mee hebt en vraag wat het actieplan is. Onthoud wat hij zal zeggen. Als u een geheugenprobleem heeft – neem alles op. Ps. Een bekende arts in een ziekenhuis is de droom van elke patiënt. Dan verandert alles.

7) Verpleegkundigen en hulpverleners medisch – er zijn er meer, dus het is gemakkelijker om contact op te nemen, maar niet altijd voor informatie. U wordt doorverwezen naar een arts voor informatie over uw gezondheidstoestand. U grijpt in wanneer u zich slecht voelt. Wacht niet tot het beter gaat, als je ziet dat iets je dwarszit, laat je dan niet negeren! Vergeet niet dat de oorlog aan de gang is.

8) Documentatie. SOR – dit is een ziekenhuisafdeling, u ontvangt hier behandelingsdocumentatie van. In de informatie – zou in een uittreksel alles moeten worden gevonden dat met betrekking tot uw behandeling op de afdeling was. Als u uit bed bent gevallen – moet deze vermelding ook worden gevonden. Als er iets misgaat, zijn medische dossiers uw enige bewijs van waar, wanneer, wat en wat er voor u is gedaan. De documentatie vult het personeel in, controleer of u niets volgens uw gedachten ontbreekt. Er zal geen tweede kans zijn om het aan te vullen.

9) SOR en wat nu? SOR – evalueert, redt, diagnosticeert, observeert verder of print uit. Wees niet blij als je naar huis wordt ontslagen. Het betekent niet noodzakelijk dat je gezond bent, (zie punt 1) – dit kan betekenen dat er geen plaats is op de afdelingen, en je niet binnen de komende 24 uur zult sterven … dit zul je echter niet vinden in de documentatie.

10) Theorie, dat wil zeggen, alles op schrift. Het belangrijkste is om te overleven. Je hebt één leven, en je waardeert gezondheid als je het verliest. Onthoud, het is [b]niet jouw schuld dat je hulp zoekt[/b], het is jouw recht Jij bent een mens en in het ziekenhuis zijn mensenrechten overal aanwezig. Als iemand nors is, arrogant tegenover u – verspil geen tijd aan discussiëren. Hij zal je toch niet helpen. U hebt het recht om om een tweede diagnose te vragen , als ze weigeren, vraag dan om een schriftelijke weigering en een vermelding in de documentatie. Verzamel informatie, vraag naar namen, weet met wie je te maken hebt, geef niet op. Soms kost het zo weinig om te redden of te sterven.

Epiloog

Ziekenhuizen ontvingen financiering, ongeacht de kwaliteit en het aantal uitgevoerde behandelingen, wat met een inadequate waardering betekende, dat ze volledig stopten om zich om de patiënt te bekommeren. De tragedies die we waarnemen, zijn de nasleep van dit idee. Er is een systeem gemaakt waarin de patiënt niet langer nodig is, en hoe duurder de patiënt is – hoe ongemakkelijker voor het ziekenhuis.

Met dank aan Piotr Piotrowski Fundacja 1czerwca.pl

Bron: Wirtualna Polska , Crowdmedia.pl przez red. Crowd media Język po Polsku

Naar boven

fddff

xbxfbxff

Poradnik dla pacjenta. Na początek SOR… Szpitalny Oddział Ratunkowy,

Pełny poradnik:

1) Kolory. W chaosie wojny, w natłoku pacjentów zwożonych z linii frontu personel szpitali polowych musi szybko decydować kogo się jeszcze da uratować, kogo nie, kto może czekać, a kto musi natychmiast trafić na stół operacyjny. Na SORze zamiast numerków oznaczony zostaniesz kolorem. Ten system wywodzi się z medycyny pola walki. Jak widzisz na SORze trwa „wojna” a ty będziesz jej elementem.
ps. Najkrócej czekają czerwoni – ale oni w większości już nie są tego świadomi.

2) CZAS. W szpitalu czas płynie inaczej, zwalnia, zatrzymuje się, przyśpiesza, ale wyłącznie gdy robi się gorąco. Ktoś umiera, ktoś krwawi, ktoś nietrzeźwy przywieziony przez policję wymiotuje na podłogę, komuś puszczają nerwy, ktoś płacze… W zależności od tego jak zostałeś „pokolorowany” – siedzisz i czekasz na swoją kolej. Kolej w której ktoś się Tobą zajmie zależy nie od tego kiedy przyszedłeś, ale od oceny twojego stanu zdrowia (patrz pkt. 1).

3) Nigdy nie idź sam! Weź ze sobą osobę, która nie boi się ludzi, która nie boi się pytać, która nie ufa i nie jest naiwna. Nie ufajcie do końca – nigdy nie wiecie na kogo traficie. A bywa różnie… Każą ci chorego zostawić za drzwiami? Zastanów się czy jest to konieczne. „Siedzisz tam za tymi magicznymi drzwiami, myślisz że skoro osoba tam trafiła to już jest pod dobrą opieką, a może się okazać, że to nieprawda bo za drzwiami jest kolejna poczekalnia – gdzie bliski przez następne godziny będzie czekał na swoją kolej.” Druga osoba TO PODSTAWA!

4) Badanie i badania. Pierwsze badanie. Od niego wiele zależy. Musisz być konkretny i rzeczowy. Mów wszystko co cie niepokoi, co boli, czego się boisz. Jeśli nie chcesz zostać w szpitalu, a przyszedłeś tylko po poradę to pomyliłeś miejsca, w takim przypadku lepsza będzie nocna i świąteczna pomoc, a nie SOR.
Jeśli zostałeś wysłany na badania, wynik będzie za 5 min. lub 5 godz. Zależy to od tego jakie badanie ci zlecono, czy potrzebny jest opis lekarza specjalisty, jaki jesteś kolor, czy trafiłeś w weekend, o której godzinie, czy badanie jest na SOR czy poza oddziałem… Warto zapytać ile to może potrwać bo wtedy wiesz ile mniej więcej będziesz czekać. Wyniki badań personel otrzyma poza tobą, więc jeśli różnica pomiędzy informacją a czasem oczekiwania jest duża warto dopytać – bo może wyniki leżą i czekają. Na ogół – jeśli są złe raczej dowiesz się o tym szybciej.

5) Informacja – Musisz pytać. Niestety pytający jest niewygodny i rzadko doceniany. Częściej wywołuje reakcje na zasadzie „Hmm, interesuje się, wścibski jest, nie zna się a chce wiedzieć, po co mu to?” Musisz być przygotowany, że pytania nie zawsze są mile widziane. Niestety jeśli tak jest nie wróży to nic dobrego, ale pytać to twój obowiązek. Nie pytasz nie wiesz, nie wiesz, siedzisz i czekasz i coraz bardziej się denerwujesz się, a gdy się denerwujesz możesz przegapić coś naprawdę ważnego.

6) Lekarz. W szpitalu lekarz to „towar deficytowy”, a na SORze wszyscy go potrzebują, więc nie jest łatwo go spotkać i mieć go dla siebie. Przypomnij mu kim jesteś, z czym masz problem i pytaj jaki jest plan działania. Zapamiętaj co powie. Jeśli masz problem z pamięcią – nagrywaj Ps. znajomy lekarz w szpitalu to marzenie każdego pacjenta. Wtedy wszystko się zmienia.

7) Pielęgniarki i ratownicy medyczni – jest ich więcej, więc łatwiej o kontakt, lecz nie zawsze o informację. Po informacje o stanie zdrowia zostaniesz odesłany do lekarza, U nich interweniujesz gdy gdy poczujesz się źle. Nie czekaj że będzie lepiej, jeśli widzisz że coś cię niepokoi nie pozwól się dać zignorować! Pamiętaj trwa wojna.

8) Dokumentacja. SOR – to oddział szpitalny, masz z niego otrzymać dokumentację leczenia. W informacji – wypisie powinno się znaleźć wszystko co dotyczyło twojego leczenia na oddziale. Jeśli spadłbyś z łóżka – taki wpis też powinien się znaleźć. Jeśli coś poszło
by nie tak, dokumentacja medyczna to twój jedyny dowód na to gdzie, kiedy, co i po co było dla ciebie zrobione. Dokumentację wypełnia personel, sprawdź czy w twoim odczuciu niczego nie brakuje. Drugiej szansy na uzupełnienie nie będzie.

9) SOR i co dalej? SOR – ocenia, ratuje, diagnozuje, obserwuje przekazuje dalej lub wypisuje. Nie ciesz się jeśli zostaniesz wypisany do domu. To wcale nie musi oznaczać, że jesteś zdrowy, (patrz pkt 1) – to może oznaczać tyle, że nie ma miejsca na oddziałach, a ty nie umrzesz w ciągu najbliższej doby… tego jednak w dokumentacji nie znajdziesz.

10) Teoria, czyli miej wszystko na piśmie. Najważniejsze to przeżyć. Życie masz jedno, a zdrowie doceniasz gdy je tracisz. Pamiętaj to nie twoja wina że szukasz ratunku, to twoje prawo. Jesteś człowiekiem i w szpitalu jak wszędzie obowiązują prawa człowieka. Jeśli ktoś jest w stosunku do ciebie opryskliwy, arogancki – nie trać czasu na dyskusje. On ci i tak raczej nie pomoże. Masz prawo poprosić o drugą diagnozę, jeśli odmówią żądaj odmowy na piśmie i wpisu do dokumentacji. Zbieraj informacje, pytaj o nazwiska, wiedz z kim masz do czynienia, nie poddawaj się. Czasem tak niewiele trzeba aby się uratować lub umrzeć.

Epilog.

Szpitale otrzymały finansowanie bez względu na jakość i ilość wykonanych zabiegów, co przy niewystarczającej wycenie spowodowało, że zupełnie przestało im zależeć na pacjencie. Tragedie które obserwujemy, to pokłosie tego pomysłu. Powstał system w którym Pacjent nie jest już potrzebny, a im bardziej kosztochłonny pacjent – tym bardziej niewygodny dla szpitala.

Źródło: Wirtualna Polska Crowdmedia.pl przez red. Crowd media Język po Polsku

Naar boven

Naar boven

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in Your live

Copyright © 2004 - 2024 All Rights Reserved Polenforum.nl