Algemene Polen informatie - Forum over Polen - Webcams Polen

Woliński Nationaal Park in Polen

Woliński Nationaal Park is een van de 23 nationale parken op Pools grondgebied. Het park is gelegen in de provincie West-Pomorskie in het centraal-westelijke deel van het eiland Wolin, tussen de Oostzee en Szczecin Lagoon.

Wolinski Park Narodowy

Copyright wolinpn.pl Park Logo

Locatie, ruimte, geschiedenis

Woliński National Park is gelegen aan de monding van de Oder, in het Noord-Westen van Polen, dichtbij de Pools-Duitse grens. Het beschermt het zeer waardevolle noord-westelijke deel van het eiland Wolin. Het park werd opgericht in 1960 op een gebied van 4844 ha. Het werd uitgebreid in 1996 door het opnemen van een nautische mijl brede gordel van de Baltische kustwateren in het noorden en de delta van de rivier de Świna. Insluitend het deel van Pomerskie Bay en de inwendige zoute wateren van Szczecin Bay heeft het Woliński Nationaal Park het eerste maritieme park in Polen. De totale oppervlakte van het park vandaag de dag is 10 937 ha, waarvan 4.530 ha bossen (41%). 6 bosgemeenschappen van een totale oppervlakte van 165 ha (1,5%) zijn onder strikte bescherming.

Geologie en geomorfologie

Het landschap van het park varieert sterk, inbegrepen zijn karakteristieke element: de 15 km lange en tot 95 m hoge kliffen. Stormen, wind en zon dragen bij tot de “erosie” van de kliffen. Als gevolg daarvan wijken ze ongeveer 80 cm per jaar. De hoogte in het park loopt van 0 tot 115 m. Morene heuvels overheersen in het reliëf, die ongeveer 75% van het Park beslaat.

Wateren

Wateren, met uitzondering van bossen, zijn overheersende ecotypes van het Park. Het noordelijke deel bestaat uit een gordel van Oostzee kustwateren en het westelijke deel – de delta van de Świna Rivier. De delta is een complex van water-modderige eilanden, gescheiden door kanalen met een variabele stromingsrichting en water niveau, en periodiek overstroomd (vooral tijdens de terugstroom, wanneer de Baltische wateren, opgestapeld door noordelijke winden in de Szczecin Bay stromen). Het schilderachtige panorama van de delta is te bewonderen vanaf de top van de Zielonka heuvel. De Park bossen verbergen 4 post-gletsjermeren: Warnowskie, Rabiąż, Czajcze en Domysłowskie, en de kunstmatige meren: Turkusowe (Turquoise) en Stara Kredownia.

Vegetatie

Meer dan 1300 vaatplanten soorten zijn geteld op het eiland Wolin. Veel van de soorten zijn zeldzaam en beschermd, zoals zand binders: zeepostelein (Honckenya peploides), zand haver (Elymus arenaria), zee-raket (Cakile edentula), Barilla) (Salsola kali), en zout water planten – halofyten (Halophyta) (ongeveer 30 soorten). De steile hellingen van de kliffen zijn dicht begroeid door gemeenschappelijke duindoorn (Hippophae rhamnoides). Grond- en zandige bodem van de Oostzee is een habitat van macro-algen: groene algen (Chlorophyta), bruine algen (faeofyten) en rhodophytes (Rhodophyta), waarvan de meest voorkomende zijn blaas Fucus (Fucus vesiculosus) en chlorophyte Entetromorpha intestinalis. Binnenlandse gebieden van het Park bestaan voornamelijk uit morene heuvels bedekt met beuken- den- en eikenbossen. De meest dominante boomsoorten is echter de pijnboom, die 68% van het binnenlandse Park gebied overwoekert. Beuken en eiken bedekken respectievelijk 23% en 7%, en andere boomsoorten de rest. De beukenbossen zijn onder de bijzonder goed bewaard gebleven bos gemeenschappen, hun structuur is dicht in de buurt van de structuur van de oorspronkelijke bossen. De best bewaarde beukenbos gemeenschappen staan onder strikte bescherming in twee reservaten in het zuidelijke deel van het park en een in zijn noordelijke deel, waar het orchidee beukenhout zich bevindt. Het ontwikkelde zich op een speciale eolische klif bodem, gecreëerd door de wind transporterend kleine minerale deeltjes in het bos. Deze buitengewone plantengemeenschap bestaat uit onder andere negen soorten orchideeën. Een andere plantengemeenschappen, kust naaldbossen met kraaiheide, dat zich ontwikkelde op podsolic bodems op zacht zand nabij het dorp Wisełka, verdienen bijzondere aandacht.

Fauna

De fauna van Wolin is zeer gedifferentieerd en rijk vertegenwoordigd door zeldzame soorten. De belangrijkste vliegroute van vogels langs de Baltische kust kruist het eiland. Meer dan 230 vogelsoorten zijn geregistreerd in het park, waarvan broeden: de witstaart zeearend (Haliaeetus albicilla), de waterrietzanger (Acrocephalus paludicola), de bonte strandloper (Calidris alpina) en de rode kleine vliegenvanger (Ficedula parva). Het park is vooral van belang voor het behoud van de leefgebieden van de watervogels, voor wie het rust en voedselgronden biedt, vooral tijdens de lente en de herfst migratie. Een van de recente projecten is de herintroductie van Oehoe (Bubo bubo). Stations van de grootste Poolse kever – het vliegend hert (Lucanus servus), zijn voorbeelden van de rijke insectenwereld. 3 nieuwe soorten voor de wetenschap – de kever Teredus opacus en twee soorten springstaarten (Collembola) zijn binnen de Park grenzen gebracht. De Wateren van de Pomorskie Baai zijn biotopen van vele soorten, vooral vis en zeezoogdieren die steeds meer zeldzaam worden zoals – de grijze zeehond (Halichoerus grypus) en de bruinvissen (Phocaena phocaena).

Materiële cultuur en toerisme

De turbulente geschiedenis van Wolin heeft geleid tot haar culturele diversificatie. De traditionele banden met de zee zijn zeer sterk (vissen cultuur, handel). In het park en in de aangrenzende gebieden vindt men overblijfselen van forten en andere plaatsen van historische nederzettingen, die beiden onderwerp zijn van wetenschappelijk onderzoek en toeristische attractie. Toerisme is een essentieel onderdeel van de activiteit in het park. De toeristische infrastructuur is goed ontwikkeld en bestaat uit onderwijs – historisch centrum (onder uitrusting), het Europese bizon teeltcentrum, 4 observatiepunten, 3 parkeergebieden, netwerk van toeristische routes (totale lengte van ongeveer 46 km) en educatieve paden. Het Turkusowe meer met zijn specifieke kleur van het water, de Zielonka heuvel, het Europese bizon teeltcentrum en de waarnemingspunten Gosań en Kawcza Góra behoren tot bijzonder bezochte plaatsen. Ernstige bedreigingen voor de natuur van het park zijn wegen, spoorwegen verbindend de haven van Swinoujscie met andere regio’s van Polen, elektrische leidingen en een gasleiding. Het Park heeft een eigen tijdschrift Klify (The Cliffs), waar resultaten van haar eigen onderzoek evenals wetenschappelijke beschrijving van het behoud werk in het park worden gepubliceerd.

U bent van harte welkom in het Park.

Website: Woliński Nationaal Park (English)

Meer informatie:
Foto’s van Woliński Nationaal Park
Toegang tot het Wolinski National Park in Miedzyzdroje Video.

Copyright vertaling – Polenforum.nl

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in Your live

Copyright © 2004 - 2024 All Rights Reserved Polenforum.nl