Algemene Polen informatie - Forum over Polen - Webcams Polen

Wat u in Polen beslist niet mag doen

 
 

Onderstaand een aantal zaken welke u beslist niet moet doen en waar flinke boetes of gevangenisstraf op kan staan. Net zoals wij in Nederland wensen, dat gasten zich aanpassen aan onze wetten, behoren wij ons ook aan te passen aan de wetten van het land waar wij te gast zijn.

Gebruik maken van alcohol is in Polen niet verboden, maar er zijn strikte regels waar u zich beslist aan dient te houden. Bedenk dat bij overtreding in Polen de straffen niet te vergelijken zijn met die in Nederland, zo ook niet de cellen waar u gevangen wordt gezet, dus bezint eer u begint.

• Alcohol en het algemeen gebruik:
Het is in Polen niet toegestaan om onder invloed van alcohol aan het verkeer deel te nemen. Let wel; dit is uitgebreid wettelijk bepaalt. Men mag dus geen gemotoriseerde voertuigen besturen. Onder gemotoriseerd wordt “alles” verstaan wat door een motor aangedreven wordt. Daarnaast bent u ook strafbaar, als u met een slok op de fiets neemt. Tijdens de Euro 2012 heeft een Nederlandse journalist daar kennis mee gemaakt tevens met de hoge boete die hij direct moest betalen. Ook onder invloed lopen is een risico en in feite verboden.
Wees je er van bewust dat slechts 0,2 promillage alcohol in het bloed is toegestaan, dit is één glas bier, maar kan onder invloed van bijvoorbeeld, een nuchter maag of te vroeg gegeten, totaal verkeerd uitpakken. Het bepalen van het promillage van 0,2 is een vage grens, voor u het weet zit u er overheen.
Rijden onder invloed van alcohol, wordt naar gelang wat u geconsumeerd heeft, bestraft met een boete (bij 0,2 promille) daarna een al dan niet tijdelijke ontzegging van uw rijbevoegdheid, een gevangenisstraf en zelfs combinaties zijn mogelijk. Straffen zijn dus afhankelijk van de situatie.
Wordt een ongeval veroorzaakt, zelfs met 0,2 promille, heeft u helemaal meteen een probleem en er zijn gevallen bekend waar definitief de auto in beslag is genomen. Bedenk dat de Polen er geen rekening mee zullen houden dat u buitenlander bent, voor u het weet zit u in een drunk tank en kunt u wachten en wachten tot iemand u aanhoort.
Daarom adviseren wij, wanneer u uitgaat en alcohol nuttigt, neem een taxi, deze zijn goedkoop en voorkomen enorme problemen die uiteindelijk duurder uitpakken.
• Alcohol en de passagier:
Aannemend dat u de BOB bent en zelf niets gedronken heeft, houdt dan met het volgende rekening. In Polen dient een beschonken passagier op de achterbank plaats te nemen. Deze mag “nooit” naast de bestuurder plaatsnemen, doet u dat toch dan bent u strafbaar en gelden de Poolse wetten. Immers beschonken mensen kunnen ongecontroleerde dingen doen, die voor u en andere weggebruikers gevaar op kunnen leveren.
• Alcohol en gebruik in het openbaar:
Het gebruik van alcohol in openbare ruimtes die daar niet voor zijn ingericht, zoals bars, terrassen etc. is “strikt” verboden. Dus een Pilsje drinken in het park is niet toegestaan.
• Alcohol de jeugd:
Neemt u kinderen mee, laat hen dan geen alcohol kopen noch in winkels, noch in openbare gelegenheden waar alcohol geschonken wordt. Volgens de Poolse wet moeten zij achttien jaar zijn en er wordt streng op gecontroleerd.
• Antiek meenemen:
Wanneer u in Polen een antiek voorwerp wilt kopen met de bedoeling dit mee te nemen naar Nederland, wees dan op uw hoede. Maak met de winkelier een afspraak, dat u eerst bij de Poolse douane wilt informeren of dit mogelijk is, en wanneer ja, welke procedures u dient te volgen. Ga niet af op de blauwe ogen en de mooie verhalen van de winkelier.
Denk ook niet er zijn geen grenzen meer, zowel Polen als Duitsland kent men vliegende brigades die u bij de eerstvolgende parkeerplaats aan de kant kunnen zetten. Hierin werken Duitsland en Polen sinds enige tijd samen. Een goede winkelier, zal het artikel voor u apart zetten en u een adres geven van een douanekantoor waar u kunt informeren, elke andere geeft u een risico en is een aankoop niet wijs.
• Claxon:
In Polen verboden in de bebouwde kom laat u niet verleiden omdat anderen het ook doen.
• Drugs:
Drugsgebruik en / of het bezit ervan is volgens de Poolse wet verboden. Onder drugs worden ook softdrugs verstaan en men is daar zeer streng in. Hoewel nieuwe partijen proberen softdrugs te legaliseren is dit er nog lang niet door en voor u het weet eindigt uw vakantie of bezoek aan Polen in een cel.
• Extra brandstof en brandbare middelen:
Het met u vervoeren van een extra jerrycan brandstof is in Polen verboden, evenzo geldt dit voor andere brandbare middelen. Polen heeft tegenwoordig een groot netwerk van tankstations, dus extra brandstof meenemen is niet nodig. U bespaart u weer een boete.
• Medicijnen:
Het gebruik van medicijnen of andere stoffen die uw alertheid kunnen beïnvloeden tijdens het besturen van uw voertuig, zijn in Polen ook verboden. Dus wanneer u een auto moet besturen in Polen geen medicijnen innemen die uw rijvaardigheid kunnen beïnvloeden. Ook hier staan sancties op die vergelijkbaar zijn met de alcoholwetgeving.
• Meenemen van kleine kinderen van vrienden:
Het meenemen van kleine kinderen van uw Poolse vrienden of kennissen is “niet” toegestaan “zonder de begeleiding van een van hun ouders of andere oudere familieleden”. Zelfs niet om vier straten verder een ijsje te kopen. Dit is verboden in verband met de pedofilie wetgeving en men is daar zeer streng in. Wordt u aangehouden zullen zij moeten bewijzen dat zij u kennen en dat ze familie van deze kinderen zijn. Kunnen zij dat niet of zitten zij niet in uw voertuig dan heeft u een enorm probleem.
• Mobiel bellen:
Net als in Nederland, mag u alleen hand free bellen in uw voertuig, uw mobiel in uw hand kan een hoge bekeuring betekenen en wanneer geconstateerd bij een ongeval nog zwaardere straffen.
• De nacht doorbrengen in uw voertuig:
Overnachten in uw voertuig langs de kant van een weg, is verboden. Bent dus moe, zoek een hotel.
• Roken in Polen:
Het roken in Polen neemt steeds verder af.
Het roken in openbare ruimtes is in Polen verboden, sommigen hebben speciale rookkamers net als in Nederland waar u wel mag roken. Ook is het roken bij bushaltes en onder balkons van woonhuizen verboden. Dat laatste mag vreemd klinken maar een nat pak doet een sigaret niet beter smaken. De overheid doet er steeds meer aan om de mensen te laten stoppen en de maatregelen zijn navenant. “Verboden te roken” is in het Pools “Zakaz palenia”.
• Stoppen langs de weg:
Langs sommigen wegen zult u dames zien staan die doen alsof zij een lift zoeken. “Stop niet.”
Naast het feit dat dit risicovol is (u weet niet wie er achter die boom staat), staan ze meestal op wegen waar u niet mag stoppen. Wanneer u toch stopt, krijgt zowel de dame als u een bekeuring wegens uitlokken en aanzetten tot prostitutie. Stop dus niet, hoe mooi en lief ze ook lijken.

 

Copyright © 2004 – 2013 Polenforum.nl All rights Reserved.<

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in Your live

Copyright © 2004 - 2024 All Rights Reserved Polenforum.nl