Algemene Polen informatie - Forum over Polen - Webcams Polen

Op weg met de auto naar Polen.

 
 
Rijden met de auto in Midden- en Oost Europese landen is anders dan wij gewend zijn en vergt aanpassingen van onze kant. In Polen rijdt men over het algemeen harder en men houdt zich ook minder aan de verkeersregels. Daarnaast zijn er nog steeds mensen in Polen (Niet alleen daar) die met een borrel op achter het stuur rijden, hier worden trouwens zware straffen voor uitgedeeld inclusief gevangenisstraf. Over het algemeen rijden de Polen offensief (houden van opschieten) en als men daar rekening mee houdt zijn er geen problemen.

Polen is druk bezig haar wegennet aan te passen. Nieuwe snel- en autowegen worden aangelegd, tweebaanswegen worden vervangen door vierbaanswegen. Toch zult u nog een lange tijd over tweebaanswegen rijden, vooral als u van de reeds bestaande snelwegen afwijkt en via provinciale wegen verder wilt.

De condities van de wegen zijn niet overal gelijk, zeker niet net na de winter als de vorst stukken asfalt uit het wegdek heeft losgemaakt. Ook in de zomer kan men wegen tegenkomen die spoorvorming kennen. Dit komt omdat Polen een ander soort asfalt gebruikt en de fundatie van veel wegen bestaat uit keien met daarop asfalt in plaats van een degelijke fundatie. Door de groei van het vrachtverkeer wordt veel stuk gereden. Men streeft er over het algemeen naar dit zo snel mogelijk te repareren maar opletten is zeker vereist, beter zou zijn als men de fundatie aan zou passen. Dit gaat dus ten koste van uw gemiddelde reistijd welke u van te voren gepland heeft. Toch kan men in het algemeen zeggen dat de wegen redelijk tot goed berijdbaar zijn.

Let op de spoorwegovergangen, deze zijn, hoewel in steeds mindere mate, behoorlijk ongelijk. Kruis een spoorwegovergang dus voorzichtig en let niet op de Polen, deze hechten zich minder aan de waarde van hun auto dan wij doen, immers vele jaren hebben zij niet anders gekend.

Verder hechten wij er grote waarde aan u op het volgende te wijzen.
De wijze waarop de Polen aan het verkeer deelnemen is duidelijk anders dan in Nederland. Dat geldt voor chauffeurs, fietsers en voetgangers. Er is een duidelijk andere mentaliteit en cultuur op dit punt dan in Nederland. Men moet zich daarop in stellen en als chauffeur geconcentreerd deelnemen aan het verkeer zeker op de binnenwegen. Het aantal verkeersdoden in Polen ligt er per inwoner ongeveer 7 keer hoger dan in Nederland.

Onderstaand een aantal tips, welke nuttig kunnen zijn.

• Voor we Polen binnenrijden:
In Polen is het verplicht 24 uur per dag met dimlicht te rijden in alle jaargetijden, men controleert hier scherp op.- seint een tegenligger naar u, dan bent u de verlichting vergeten, sein niet terug, ontsteek uw lichten en steek een hand op als dank.
De tweede reden waarom een tegenligger naar u seint is, om aan te geven, dat iets verderop een mobiele snelheidscontrole plaatsvindt. Pas zo nodig dus uw snelheid aan en ook hier niet terug seinen, omdat politie zich daarvoor ook wel eens verdekt opstelt. Dan bent u soms 2 keer de pineut, een keer voor te hard rijden en de tweede keer voor het seinen.
Zorg er overigens voor voldoende PLN (złoty) bij u te hebben, want buitenlanders moeten opgelegde boetes ter plekke en direct betalen, zo niet dan kunt u uiteindelijk in het cachot terechtkomen. In enkele gevallen is men genegen met u naar een bankomat te rijden, maar reken daar niet teveel op. Snelheidsboetes kunnen (2012) variëren van 200 tot 900 złoty, dit is geheel afhankelijk van hoe hard u gereden heeft. Hier geldt dus ook voorkomen is beter dan genezen
• Brandstof:
Alle soorten benzine, diesel en LPG zijn goed te verkrijgen. Gaat u van de hoofdroute af, dan kan het LPG aanbod een stuk minder zijn zo niet totaal afwezig. Tank zoveel mogelijk bij de grotere tankstations van de bekende merken, daar heeft u de zekerheid dat u goede kwaliteit krijgt. In Polen bestaan tegenwoordig precies dezelfde brandstoffen als in heel Europa, de benamingen zijn dan ook meestal hetzelfde Euro95, de schonere 98, bij Shell de V power en de V power racing. Diesel wordt bijna altijd weergegeven met ON (Olej Napendowy).
Langs de doorgaande wegen kan bij bijna alle benzinestations betaald worden met creditkaart en via de pinautomaat [maestro], let erop bij het intoetsen van uw pincode dat u de toetsen afdekt met uw hand. Haal tijdens het tanken de sleutel uit het contact en sluit de portieren af, ook als er nog mensen in de auto zitten. Dit voor Uw veiligheid en die van de inzittenden. Dit advies geldt trouwens niet alleen voor Polen maar voor alle landen in de Europese gemeenschap.

Actuele brandstofprijzen vindt u H i e r.

xxxxxCzarny Punkt een bijzonder teken:

Als u dit bijzondere teken ziet, hebben er op die plek meerdere ongevallen plaatsgevonden.

In dit geval 11 Zabitych (doden) en 46 Rannych (gewonden).

U moet maar eens opletten want dit kan per schild verschillen, wel een goede reden om extra alert te zijn.
• Groene kaart:
Wanneer u met de auto naar Polen gaat moet u een geldige groene kaart kunnen tonen [Hét bewijs dat uw autoverzekering ook in het buitenland geldig is]. Men is daar in Polen erg scherp op. Zonder groene kaart moet u in Polen een verzekering afsluiten. Zonder groene kaart zal uw auto door de politie naar een speciaal terrein worden gebracht tot u en groene kaart of een in Polen afgesloten verzekering kunt tonen.

  Denk ook even aan het volgende;

 • Een aanhanger of caravan kent nog geen verzekeringsplicht; een auto wel. De aanhanger of caravan is verzekerd voor de schade die deze veroorzaakt achter het trekkende voertuig (de auto) via de autoverzekering.
 • Rijdt u met een aanhanger, dan moet u ook voor de aanhanger een groene kaart hebben.
 • Aanhangers / Caravans zwaarder dan 750 kg zijn voorzien van een apart kenteken met apart kentekenbewijs, dus ook voor dit kenteken dient u een groene kaart bij u te hebben. Bedraagt het gewicht van de aanhanger / caravan dus meer dan 750 kg (massa ledig voertuig plus de maximaal toegestane lading) is een aparte groene kaart verplicht. Deze groene kaart moet u zelf aanvragen bij de verzekeringsmaatschappij waar uw auto verzekerd is.
 • Caravan Verzekering: Je kunt een caravan apart verzekeren. Deze verzekering is voornamelijk voor schade aan de caravan zelf of aan anderen uit stilstand. Gekoppeld aan het voertuig, valt de schade aan derden in eerste instantie onder de autoverzekering. Een groene kaart voor de aanhanger is derhalve altijd verplicht. Hebt u meerdere voertuigen waarmee de aanhanger naar het buitenland gaat? Dan moet u meerdere groene kaarten hebben van de aanhanger. Daarnaast staan erop de kaart allerlei handige telefoonnummers in geval van schade in het buitenland.

Meereizende kinderen
Op een lange reis kinderen bezighouden is altijd een opgave, neem daarom speelgoed mee waarmee zij zich kunnen vermaken. Bij erg zonnig en warm weer; houdt dan uw kinderen uit de zon ( er zijn prachtige rolgordijnen voor zij- en achterruit te koop), zij hebben er meer last van dan een volwassene. Heeft u een airco, zet die dan niet te laag, voor kinderen is een grote temperatuurwisseling erg slecht.
Geef ze niet teveel zoetigheid, dit veroorzaakt alleen maar meer dorst en daardoor zullen zij meer willen drinken terwijl u vaker zult moeten stoppen voor een sanitaire aangelegenheid. Geef ze koolzuurvrij mineraalwater en veel vocht bevattend fruit, dit is ook nog eens gezonder voor hen.
Laat kinderen op rustplaatsen nooit alleen ergens naar toe gaan, noch naar het toilet, noch naar een snackbar of ander iets, zelfs al zijn ze bijna volwassen. Kinderen behoren voor hun eigen veiligheid en uw eigen rust altijd begeleid te worden door een volwassene. Dit geldt niet alleen voor Polen maar voor héél Europa.
Sta niet toe dat kinderen in een file uitstappen. Langsrijdende motoren kunnen hen aanrijden met alle verschrikkelijke gevolgen van dien, daarnaast kan een file ineens oplossen en bent u de persoon welke een nieuwe file veroorzaakt.
Bij erg warm weer, is het beter vaker rustpauzes in te lassen, zodat u en uw kinderen even uit de auto kunnen om op te frissen. Stop alleen op rustplaatsen waar meerdere auto’s staan liefst in de buurt van een benzinestation. Nooit op parkeerplaatsen waar maar een paar auto’s staan.

Mobiele telefoon :
Mobiel telefoneren in de auto mag alleen indien gebruik wordt gemaakt van een hand free systeem. Niet hand free bellen kan voor een hoge boete zorgen in Polen.

Overstekend wild:
Voor hen welke,’s avonds, ‘s nachts en in de vroege ochtend rijden en speciaal in gebieden waar korenvelden, lage begroeiing en bossen zijn. Let goed op de borden welke een waarschuwing voor overstekend wild aangeven, men doet dit niet voor niets.
In die gebieden in Polen leven vele soorten wild die door die gebieden trekken, vooral in de paartijd. Houdt rekening men hen en minder uw snelheid, het voorkomt onaangename kennismakingen. Bedenk dat een hert of wild zwijn dwars door uw voorruit kan vliegen met alle niet te voorspellen gevolgen. Schade’s door aanrijdingen met overstekend wild, kunnen enorm zijn, houdt dus de berm in de gaten, laat uw medepassagiers meekijken.
Dit geldt ook voor hen welke alleen overdag rijden, wilde dieren zijn immers onvoorspelbaar.

Parkeren en Rustpauze:
Als u ergens moet stoppen, sluit dan uw portieren af zodat deze niet opengerukt kunnen worden om goederen uit uw auto te stelen. Dit is in héél Europa een populair tijdverdrijf geworden, en ook regelmatig in de krant te lezen!
Parkeren mag alleen op daarvoor aangewezen plaatsen. Let erop of er betaalautomaten zijn, een boete is immers hoger.
Als op een parkeerplaats stopt, snuffel dan niet uitgebreid in de kofferbak immers een nieuwsgierige kan precies zien wat u allemaal heeft meegenomen, en er zijn figuren die speciaal daarvoor in heel Europa van parkeerplaatsen hun werkterrein hebben gemaakt. Leg artikelen met enige waarde altijd zoveel mogelijk onderop zodat men er niet onmiddellijk bij kan. Handig is deze vast te zetten aan iets anders met een dunne ketting of stuk ijzerdraad, dit voorkomt dat men al te snel iets mee kan nemen en bij deze “heren” moet de eerste poging raak zijn.
Houdt bij een rustpauze niet alleen de kinderen maar zeker meereizende huisdieren in de gaten, wanneer na een flink eind te hebben gereden, de autodeuren ineens opengaan. In vele landen wordt vaak té onoplettend weggereden of er wordt met te hoge snelheid over de rustplaatsen gereden.

Promillage Alcohol:
In Polen is het streng verboden onder invloed te rijden 0,2‰ is één glas bier alles wat u meer drinkt is dus te veel.
Alcoholpromillage vanaf 0,2‰ wordt bestraft. Bij vaststelling van 0,2‰ tot 0,5‰ volgt een zware boete en intrekking van het rijbewijs.
Bij een hoger promillage volgt een onvoorwaardelijke gevangenisstraf, wees dus gewaarschuwd. Beter is totaal niet te drinken als men nog moet rijden.
Extra advies: Wat vele niet weten is dat in pepermunt ook alcohol zit, eet er niet teveel van. Moet u de volgende dag rijden, drink dan de avond ervoor niet teveel, alcohol breekt langzaam af.

Toegestane snelheden:
Over het algemeen gelden dezelfde verkeersregels als in de meeste Europese landen. De maximumsnelheid is, voor zover niet anders door verkeerstekens wordt aangegeven:

 • Binnen de bebouwde kom 50 km/u (60 km/u tussen 23.00 en 5.00 uur), woonwijken – 20 km/u, Zelfs een paar bij elkaar liggende huizen wordt als bebouwde kom aangemerkt, denk daaraan en let dus goed op.
 • Buiten de bebouwde kom 90 km/u,
 • Autoweg met 1 rijstrook 100 km/u,
 • Autoweg met twee maal twee rijstroken 120 km/u
 • Snelwegen 140 km/h of anders indien aangegeven.
 • Met caravan of aanhanger mag men buiten de bebouwde kom 70 km/u en op de autosnelweg 80 km/h.
 • Minimumsnelheid op autowegen is 40 km/h.

De zogenaamde “Mehrzweckstreifen”, een soort vluchtstroken langs de wegen buiten de bebouwde kom, zijn herkenbaar omdat ze door een brede, witte, ononderbroken streep van de rijbaan zijn gescheiden. Deze strook is ook bestemd voor langzaam verkeer zoals wandelaars, fietsers, moeders met kinderwagens etc. Het is hier dus zeer goed oppassen geblazen. Weggebruikers in Polen wijken uit naar deze strook om anderen te laten passeren. Vrachtwagens doen dit ook maar moeten de streep in het midden tussen de wielen houden. Als er een inhaalverbod geldt, vervalt het gebruik van dit gedeelte van de weg.
De veiligheidsgordel voor u en voor uw kinderen:
Het gebruik van veiligheidsgordels is verplicht, ook op de achterbank van de auto. Kinderen tot 12 jaar en tot 150 cm moeten op daarvoor bestemde erkende verhogers / autostoeltjes zitten. Let erop, er wordt op gecontroleerd.
• Verkeerslichten in Polen:
Een groene pijl naast de verkeerslichten geeft aan dat u bij rood licht rechtdoor naar rechts af mag slaan, let wel goed op overstekende voetgangers (‘piesi’)!
• Anti radar systemen:
Het gebruik van anti-radarapparatuur is zeer beslist verboden ook als deze zich in uw navigatieapparaat bevindt, zet deze functie uit inden mogelijk, men controleert hier scherp op.

Vrachtverkeer:
Wie heeft het nooit gedaan, schelden op vrachtwagens welke ons de weg versperren. Bedenk echter, dat deze mannen en vrouwen vaak meer verkeerservaring hebben dan wij, veroorzaakt door de grote afstanden welke zij afleggen en de ervaringen die ze hiermee opdoen.
Toch raden wij u af “tussen” deze vrachtauto’s te gaan rijden, immers bij een noodstop van uw voorganger, kan de achterligger te laat zijn. Regelmatig komt men deze rampberichten in de kranten en op Internet tegen.
Als u wilt passeren, laat u dan tijdig zien en kom niet ineens vlak achter een vrachtwagen uitschieten. Let op vooral in Polen, geeft een vrachtwagenchauffeur vaak op een rechtdoorgaande tweebaansweg een teken met zijn rechter richtingaanwijzer, dat is een teken dat u kunt passeren, houdt dus voldoende afstand om dit snel te kunnen doen.
In Polen dankt men deze ridders van de weg, door kort de alarmlichten even aan te zetten als men hen gepasseerd is, is een kwestie van dank voor een stukje hulp en vriendelijkheid. Passeer nooit vlak voor een bocht of als u tegen een heuvel oprijdt, beter vijf minuten te laat op de afgesproken plaats dan één minuut te vroeg in het ziekenhuis.
Wil een vrachtwagen op de snelweg een collega passeren, geef hem de gelegenheid, immers voor zo’n kolos duurt het langer om weer op snelheid te komen en ze rijden er voor ons, om ons van alles te voorzien, van wat wij willen hebben.

Mocht u van mening zijn dat er enkele zaken verandert zijn c.q. aanpassing behoeven, mail ons dan gerust; Mail

Copyright © 2004 – 2013 – Polenforum.nl – All rights Reserved.

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in Your live

Copyright © 2004 - 2024 All Rights Reserved Polenforum.nl