Algemene Polen informatie - Forum over Polen - Webcams Polen

Wielkopolski Nationaal Park in Polen

Het Wielkopolski Nationaal Park is gelegen in het westen van Polen, in de provincie Wielkopolskie.

Wielkopolski Park Narodowy

Copyright WKPN.pl Park Logo

Het Nationaal Park van Wielkopolska is gemaakt op 16 april 1957 op grond van een verordening door de Raad van Ministers, het gebied binnen haar grenzen was 9.600 ha, en 5.100 daarvan zou worden beheerd door het park. In 1996 beperkte een nieuwe verordening van de Raad van Ministers met betrekking tot het Nationaal Park zijn gebied tot 7584ha en creëerde een beschermde bufferzone rond het park. Dit zone gebied, samen met de oppervlakte van het park, is in totaal 14840ha. Sommige gebieden werden uitgesloten van het Park, zoals de stedelijke gebieden Puszczykowo, Mosina en Stęszew. Het Nationaal Park van Wielkopolska ligt op ongeveer 15 km ten zuiden van Poznań en heeft een zeer gunstige bus- en treinverbinding met deze stad (Poznań Wrocław-spoorlijn), en door Poznań, dankzij de vele snelle treinen, ook met Warschau.

18 gebieden van strikt behoud zijn gecreëerd in het park, met een totale oppervlakte van 260ha. Zij behouden verschillende vormen van postglaciaal landschap de meest oorspronkelijke flora complexen en de dieren die er leven. Het beschermd gebied omvat ook 32 monumentale bomen een grillig rotsblok.

Het Nationaal Park van Wielkopolska is een ware toeristische trekpleister, met meer dan een miljoen bezoekers per jaar. Vijf toeristische sporen met een totale lengte van 85 km dwars door het park. Die sporen vormen 7 toeristische routes een bezoeker te mogelijk makend veel te leren, niet alleen over de natuur, maar ook over de cultuur van deze regio

Het park is de thuisbasis van vele monumenten. Een van de meest dierbaren is de houten kerk in Łódź uit de 17e eeuw. Andere oude kerken van een iets lagere waarde zijn te zien in de steden Puszczykowo, Stęszew en Wiry.

In de dorpen Szreniawa en Trzebaw kunt je goed bewaarde herenhuizen zien uit de 19e eeuw. Een andere attractie zijn de ruïnes van een klein kasteel gebouwd in 1827 door Tytus Działyński voor zijn zus Klaudyna Potocka op het Kasteel aan het meer van Góreckie.

Geschiedenis van de pogingen om het park te creëren

De inspanningen gericht op het creëren van een Nationaal Park in dit gebied dateren van de jaren twintig. De eerste persoon die met dit idee kwam was prof. A. Wodziczko in 1922. Het verzoek van Prof. Wodziczko de bossen van het huidige park bijzondere bescherming te bieden werd aanvaard door de Regionale Nationale Bossen administratie en de Kórnik Fonds Raad van Bestuur die zulke bossen beheerde, wat resulteerde in een verbod op het creëren van gebieden waar alle bomen gekapt konden worden. Deze inspanningen bereikte een goed einde toen, in 1932, twee natuurlijke reservaten gecreëerd werden: in Puszczykowo, met een oppervlakte van 239ha en rond het meer van Kociołek, met een oppervlakte van 189 ha. In 1933 werd het Osowa Góra Nationale Park van Wielkopolska symbolisch geopend. In de periode 1935/39 werd opnieuw een belangrijke stap gezet op weg naar het verstrekken van volledige bescherming van dit gebied, namelijk de regionale administratie van de Nationale Bossen stopte volledig met het kappen van bomen in het gebied van 1165ha tussen de reserves in Puszczykowo en rond het meer van Kociołek.

Een andere fase van de inspanningen om een wettelijk erkend Nationaal Park van Wielkopolska te creëren werd onmiddellijk na het einde van de Tweede Wereldoorlog gestart. In 1946 stemde het ministerie van Bosbouw in met de beschermde status van het gebied van het Park in planning, en erkende de hoge natuurlijke en wetenschappelijke waarde. Vervolgens in 1948 gaf de provincie voorzitter van Poznań een verordening uit betreffende de bescherming van het landschap en de natuur van het toekomstige National Park. Uiteindelijk, bereikte het Nationale Park van Wielkopolska zijn volledige wettelijke erkenning in 1957.

Geomorfologie

Het landschap van het park is nauw verbonden met de bewegingen van een gletsjer, in het bijzonder uit de periode 70 duizend tot 10 duizend jaar geleden (de zogenaamde Baltic ijsvorming). Het is dan, wanneer als gevolg van de ontelbare geomorfologische processen, de huidige vorm van landschap was gevormd. Het grootste gebied is bedekt door het morene hoogland gevormd van ijs tot, zand en ijstijd grind, en zijn hoogste heuvel – Osowa Góra – 132 m boven de zeespiegel kwam. Het gebied van glaciaal hoge grond is doorsneden door groeven van de ijslaag, de zogenaamde dalen. Talrijke meren bevinden zich in de dalen: het meer Łódź-Dymaczewo, het meer Witobel, het meer Góreckie, het meer Rosnowo, het Chomęcin meer, het Budzyń meer, het Jarosław meer, het Kociołek meer, het Skrzynka meer, het Lipno meer, het Wielka Wies meer, en, last but not least , het Trzcielin meer. De ene, die als de mooiste van deze wordt beschouwd, is het meer van Góreckie. In het zuidelijke deel van het park de hoge grond grenst met de prehistorische Warschau-Berlijn Valley, uitgehouwen in de oudheid door het water van de smeltende gletsjer (het Mosina kanaal loopt in deze richting). In het oostelijk deel van de hoge grond is er de vallei van de rivier de Warta.

Andere interessante landschap formaties zijn heuvels van een ovale vorm – knikken en vormen die op spoordijken lijken – terug groeven. Het gebied van het park omvat een deel van de langste terug groef in Polen – de Bukowo-Mosina groef (37 km lang). Zwerfkeien zijn een ander element die doet denken aan het verleden van de regio. De grootste van hen, de zogenaamde Foresters ‘Boulder, is onder bescherming als natuur monument.

Monumenten van de natuur

Monumenten van de natuur – dat zijn enkele exemplaren van levende of een biotische aard of hun complexen, en in het bijzonder, zeer oude en omvangrijke bomen en borstels van zowel lokale als buitenlandse soorten, bronnen, watervallen, ravijnen, zwerfkeien of grotten.Het Nationaal Park van Wielkopolska bestaat uit 32 bomen geregistreerd als natuur monument. De meeste van hen zijn aanplantingen van zomereiken. Een interessant exemplaar groeit aan de zuidwestelijke oever van het Góreckie meer. Het bestaat uit twee prachtige en trots aangeplante zomereiken verenigd met hun stam. De enige interessante zomereik (Quercus Petrea) beschouwd als een natuurmonument groeit langs een wandelpad aan de noord-oostelijke oever van het Meer van Góreckie. Twee veldesdoorn bomen rond het meer van Kociołek en een grote linden boom in de buurt van een parkeerplaats in Osowa Góra zijn andere natuur monumenten in het Park, met apart van de eiken. Het is zeer zeldzaam om monumentale exemplaren te zien van gewoon grenen. De enige greneboom van deze status overleeft in de buurt van de de Wirynka rivier monding in de Warta-rivier. Het heeft een enorme stam met een borsthoogte diameter van 115 cm met vier takken. De geschatte leeftijd van deze naaldboom is 200 jaar.

Het enige biotische natuurmonument in het Nationaal Park van Wielkopolska is het enorme grillige rotsblok gevonden in een klei huis in de buurt van Osowa Góra in 1996.
Hij weegt meer dan twintig ton, en de omtrek is 10,5 meter. Het werd geplaatst langs de Komorniki – Jeziory snelweg en het is een monument ter nagedachtenis aan de Poolse boswachters, bekend als de L’.

Wij willen u graag uitnodigen het Wielkopolski Nationaal Park te bezoeken

Website Wielkopolski Nationaal Park

De website heeft als pagina’s
Information about the park
Areas of strict preservation
The land of the lakes
The world of fauna
The world of flora
Museum of Nature
Toutist track
Geographical Info-System

meer informatie:
Wielkopolska National Park

Copyright vertaling – Polenforum.nl

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in Your live

Copyright © 2004 - 2024 All Rights Reserved Polenforum.nl